Arnošt Lustig miloval nejen literaturu, ale především ženy | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 4. května 2024

Svátek slaví Květoslav, zítra Klaudie

Arnošt Lustig miloval nejen literaturu, ale především ženy

Arnošt Lustig miloval žvot.
Arnošt Lustig miloval žvot. (Aha! – David Kundrát)

Ačkoliv tomu sám odmítal uvěřit, Arnošt Lustig (†84) byl bezpochyby velkým spisovatelem. Stejně tak, jako psaní knih, byly ovšem jeho velkou vášní také ženy.

V Lustigových knihách se často promítalo nejen téma genocidy a koncentračních táborů, ale vždy se v nich objevovaly ženy. Vášeň a obdiv ženské krásy byl motiv, u něhož čerpal spisovatel obvykle ze svých vlastních zkušeností. „Poprvé jsem se zamiloval ve čtyřech letech do německé holčičky ve školce. Toužil jsem si s ní hrát, držet ji za ruku a spát vedle ní po obědě. To mi učitelka nedovolila a já ji za to nenáviděl,“ vyprávěl spisovatel v rozhovoru pro xmen.cz

Lustigovou první byla prostitutka

Spisovatel se ale ve svých knihách otevřeně psal o prostitutkách. Jak později bez okolků přiznal, byla to právě kurtizána Inge, s níž se v koncentrační táboře poprvé pomiloval. „Byla to na půl Němka a napůl Židovka. Stálo mě to dva gramy margarínu, což byl týdenní příděl. Zamiloval jsem se do ní až zpětně,“ vzpomínal.

Do své ženy Věry se zamiloval ve dvaceti letech. „Ohromně se mi líbila, myslelo na ni hodně mužů. Zamiloval jsem se do ní  tak beznadějně, že kdyby si mě nevzala, byl jsem schopen namířit si pistoli proti spánku,“ vyznával se často z lásky k ženě, ačkoliv přiznal, že i on byl za mlada přelétavý ptáček. „Odpustila mi, ale řekla, že kdyby se to opakovalo, opustí mě, i kdyby mě milovala sebevíc. Teď už vím, že neuvážená upřímnost škodí,“ vtipkoval často.




Přečtěte si
defakto
26. 2. 2011 • 20:48

tak se tomu říká v Česku !

slemrovar
26. 2. 2011 • 15:42

nebyl dobrý spisovatel ale naprosto vyjímečný.Dokázali to ocenit v mnoha zemích světa.Jeho zásadní postoj byla láska...láska ke psaní, k životu..já to štěstí měla a potkala jsem ho.Pro mě byl dokonalej..právě pro to že si nikdy na nic nehrál..říkal že věci jsou vlastně velmi jednoduchý..buď jsou a nebo nejsou..jestli něco vážně chci..tak proč to neudělám?Děkuju za tu výsadu potkat tě Arnošte..děkuju ..

dannaa
26. 2. 2011 • 14:29

Spisovatel byl velmi dobrý.Jeho chování se mně nelíbilo. Naštěstí jsem s ním v kontaktu být nemusela,ale jeho knihy si ráda přečtu.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.