Benzin za 50 Kč! A rohlík až za 3 koruny! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Benzin za 50 Kč! A rohlík až za 3 koruny!

Fotografie
Fotografie (internal)

Už na jaře budeme možná kupovat benzin za 50 korun za litr! Tak prudké zdražení by pak s sebou vytáhlo i další ceny, hlavně potravin.

Za vše může prudký růst cen ropy na burzách kvůli nepokojům v arabském světě, hlavně v Libyi. Ta je přitom jedním z největších vývozců »černého zlata« ve světě.

Cena ropy trhá rekordy a táhne vzhůru i ceny benzinu a nafty. Už za pár týdnů by tak řidiči mohli tankovat pohonné hmoty i za 50 korun za litr. „Dovedu si s klidem představit, že litr Naturalu 95 bude stát i padesát korun. Současná ropná krize mi připomíná dobu, když v Mexickém zálivu zničil hurikán Katrina rafinérie. Ceny u pump se zvedly ne o haléře, ale o tři koruny během jednoho týdne,“ řekl Aha! Ivan Ondráček ze Společenství čerpacích stanic s tím, že když se situace v Libyi uklidní, ceny by razantně stoupnout nemusely. „Není v zájmu nikoho, aby kritický stav trval příliš dlouho.“

Strmý růst cen paliva by vedl ke zdražení ostatních věcí, především potravin. „Pokud by se pohonné hmoty prodávaly okolo padesáti korun za litr, zdražilo by to základní potraviny v řádech korun. Rohlík by tak mohl stát i tři koruny. Dopravci by totiž museli vysoké ceny promítnout do svých cen,“ sdělil ekonom Lukáš Franěk.

823200:gallery:true:true

Vyšší DPH už na podzim

Nikoliv až příští rok, ale už za osm měsíců se zřejmě sjednotí DPH na dvaceti procentech. Shodli se včera na tom ekonomičtí ministři. Peníze, které díky zvýšeným cenám stát získá, by podle premiéra Petra Nečase (ODS) měly jít všechny na důchody. Ve snížené desetiprocentní sazbě DPH zůstane jen hrstka základních potravin.

Ministři se také dohodli, že by pracující děti mohly odevzdávat jedno procento z daní ve prospěch důchodu rodičů. „Bylo by to tak, že tři procenta z odvodů by si lidé mohli poslat do penzijního fondu a jedno procento ve prospěch rodičů,“ uvedl premiér.

Co zůstane na 10% DPH

Chléb, brambory, mléko, zelenina, ryby, dětská mléčná výživa, dia potraviny a potraviny pro bezlepkovou dietu.

Přečtěte si
zadnice
27. 2. 2011 • 10:12

Autora okamžitě nakopat do zadku, vyhodit z redakce a nikde v tisku už ho nezaměstnávat. Jedině k lopatě.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.