Benzin i nafta letí vzhůru! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Benzin i nafta letí vzhůru!

Cena benzinu od roku 2008 neustále roste. Kde se zastaví nyní, je otázka. Už brzy by však litr naturalu mohl stát přes 35 korun.
Cena benzinu od roku 2008 neustále roste. Kde se zastaví nyní, je otázka. Už brzy by však litr naturalu mohl stát přes 35 korun. (CCS)

Už je to tady! Státní distributor paliv Čepro, z jehož cen vychází většina čerpacích stanic v Česku, od včerejška zdražil o téměř korunu své velkoobchodní ceny!

Padne cenový rekord?

Je jen otázkou, jak rychle zareagují na zdražení Čepra drobní prodejci benzinu a nafty. „Museli jsme upravit cenu produktů v reakci na rostoucí cenu ropy. Od pondělí jsme upravili cenu o 90 haléřů, a to u benzinu i u nafty,“ potvrdila Aha! Lenka Svobodová ze společnosti Čepro.

Lze proto předpokládat, že Česku se během tohoto týdne vyšplhá průměrná cena benzinu ze současných 33,35 koruny na nový rekord. Ten starý platil od září 2005, kdy byla hodnota litru benzinu 33,76 korun. „Kde bude strop a kdy se zdražování zastaví, lze jen těžko odhadnout. Jisté ale je, že benzin bude reálně stát kolem 35 korun za litr,“ řekl Aha! ekonom Jiří Baier. Některé prognózy přitom hovoří i o mnohem vyšších cenách.

Za vysokou cenu ropy mohou nepokoje na Blízkém východě a v severní Africe. Situaci navíc komplikuje problém největší tuzemské rafinerie v Litvínově, která zhruba na dva týdny omezí kvůli havárii produkci nafty.

Cena benzinu od roku 2008 neustále roste. Kde se zastaví nyní, je otázka. Už brzy by však litr naturalu mohl stát přes 35 korun.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.