Historici odhalili identitu Mony Lisy: ONA JE MUŽ! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Historici odhalili identitu Mony Lisy: ONA JE MUŽ!

La Gioconda neboli Mona Lisa.
La Gioconda neboli Mona Lisa. (Profimedia.cz)

Slavný obraz Mona Lisa italského mistra Leonarda da Vinciho (1452 – 1519) vyvolává už několik staletí všemožné spekulace.

Nejen veřejnost, ale i odborníky trápí jediná otázka – kdo je ta tajemná žena na plátně? Tajemství je nyní rozluštěno! A senzačně! Malíři totiž nestála modelem žena, avšak mladý muž jménem Gian Giacomo Caprotti, jeho údajný milenec!

Italský historik Silvano Vinceti vypozoroval nápadně podobné rysy mezi tímto mladíkem a ženou z obrazu. Caprotti byl Leonardovým učněm déle než dvacet let a stejně jako da Vinci byl homosexuál. Měli spolu poměr a chlapec se stal inspirací pro více mistrových obrazů.

Přesto ale stále existují i názory, že Mona Lisa je autoportrétem da Vinciho nebo že mu modelem stála Lisa Gherardini, žena bohatého obchodníka s hedvábím z Florencie. Část odborníků se také přiklání k teorii, že jde jen o jakýsi Leonardův abstraktní ideál krásy.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.