Benzin a nafta prudce zdražily - To je skok! Za 4 dny o 1,30 Kč! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Benzin a nafta prudce zdražily - To je skok! Za 4 dny o 1,30 Kč!

 (Aha! – Daniel Černovský)

Ceny benzinu a nafty se jen během posledních čtyř dnů skokově zvýšily. Někde i o více než korunu. Na řadě míst tak překonaly hranici 33 korun za litr Naturalu 95. Nafta je jen o málo levnější. A do Vánoc ceny podle odhadů odborníků ještě porostou. Namísto dárků tak řidiči budou šetřit na pohonné hmoty.

Ceny se skokově zvýšily ve všech krajích. Nejdražší benzin je tradičně v Praze, kde litr naturalu stojí okolo 33,50 Kč. V pondělí to přitom na stejných místech bylo i méně než 32,20 koruny. Kdo v pondělí natankoval plnou nádrž, ušetřil oproti včerejšku i přes padesát korun! Naopak nejlevněji lze Natural 95 pořídit v jižních Čechách, kde se jeho cena pohybuje pod dvaatřiceti korunami.

Řidiči, kteří mají auto s naftovým motorem, ušetří jen o pár haléřů méně. Nejdráž je na jihu Moravy, kde stojí litr 32,40 koruny, nejlevnější naftu tankují řidiči na Liberecku, kde stojí litr v průměru 31,20 koruny. „Za skokovým zdražením je vysoká cena ropy a posilující kurz dolaru vůči koruně. Obě věci se přitom do cen u čerpacích stanic promítají se zpožděním,“ řekl Aha! analytik Tomáš Vlk.

Ceny přitom zřejmě budou ještě stoupat. „Pokud nedojde k prudkému zpevnění dolaru nebo nárůstu cen ropy, u pump by ještě k určitému zdražení mohlo dojít, už by ale nemělo být tak výrazné,“ dodal Vlk.

Naposledy byly u nás podobně drahé pohonné hmoty v květnu 2008. V celostátním průměru stál tehdy natural 31,93 koruny, nafta dokonce 33,38 koruny.

Kliknutím zvětšete

Levné pumpy jsou teď v obležení řidičů...

Řidiči v posledních dnech, kdy benzin i nafta prudce zdražují, berou útokem levné pumpy. Zatímco totiž například v Praze na Evropské ulici koupili včera řidiči Natural 95 za 34,20 koruny, na Kutnohorské stál jen 29,50 koruny. Podobné je to pak ve všech městech, kde levné benzinky či tzv. nádvorní pumpy benzin a naftu prodávají.

Kliknutím zvětšete

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.