Zdravotní rádce Aha! Zázračná léčivá síla bezinek

Před heřmánkem smekni, před bezem klekni, říká se o této nenápadné dřevině. Naši předkové dobře znali blahodárné účinky květů i tmavých bobulek, které právě dozrávají. Pojďme si připomenout, jak chutnají a proč jsou tak zdravé.
Léčivá síla bezinek:
- Podporují imunitu: Díky vysokému obsahu vitaminu C posilují imunitní systém a pomáhají v boji proti nachlazení a chřipce.
- Dodávají tělu minerály: Jsou štědrým zdrojem draslíku, vápníku, železa, zinku, selenu a manganu.
- Mají protizánětlivé účinky: Vděčí za ně obsaženým antioxidantům, tedy látkám, které pomáhají chránit buňky před poškozením volnými radikály.
- Zlepšují trávení: Bezinky obsahují velké množství vlákniny, která stimuluje funkci trávicí soustavy.
- Zmírňují bolest: Šťáva z bezinek je tradičně používána při migrénách a nervových bolestech
- Pomáhají při respiračních problémech: Zmírňují příznaky onemocnění dýchacích cest, uvolňují hleny a usnadňují vykašlávání.
Co s nimi v kuchyni:
Bezinky lze proměnit ve vynikající sirupy a šťávy, džemy, marmelády, kompoty. Nesmíme zapomenout ani na bezinkový likér či víno. Můžete je přidat do ovocných kaší či koláčů. Varování: Bezinky nikdy nekonzumujte syrové, obsahují totiž toxické látky, které se zničí tepelnou úpravou (při 80 ⁰C).
Víte, že...
...naši předkové považovali černý bez za posvátný strom? Dokonce věřili, že v něm sídlí dobří duchové, kteří mají moc ochránit před nemocemi a zlými silami.
Z babiččina receptáře:
Bezinkový likér
INGREDIENCE: 2,5 l bezinek 1l vody 1 kg cukru krystal 1 vanilkový cukr 0,5 l rumu 50 ml silné přefiltrované kávy
POSTUP: Bezinky dejte do hrnce, zalijte litrem vody a vařte na mírném ohni asi 15 minut. Povařené bezinky propasírujte přes husté sítko, do šťávy přidejte oba cukry, přilijte kávu a přiveďte k varu. Tekutinu nechte vychladnout a uležet do druhého dne v lednici. Pak přilijte rum, rozdělte do lahví a skladujte v chladu. Tip Aha!: Pro zajímavější chuť můžete přidat lžičku skořice.
Bezinková marmeláda
INGREDIENCE: 2 kg bezinek 2 kg jablek 1 kg cukru 1 lžička skořice 1 citron 1 balíček kyseliny sorbové
POSTUP: Bezinky a oloupaná nastrouhaná jablka zalijte trochou vody a rozvařte. Směs propasírujte přes síto, abyste získali hustý protlak. Přisypte cukr a vařte asi 10 minut, až marmeláda začne želírovat. Nakonec přidejte šťávu z citronu, lžičku skořice a konzervant. Tip Aha!: Skvěle chutná i kombinace s hruškami a švestkami.