Rádce Aha! Největší benefity ředkviček | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 23. července 2025

Svátek slaví Libor, zítra Kristýna

Rádce Aha! Největší benefity ředkviček

Ředkvičky můžete využít úplně celé, včetně listů
Ředkvičky můžete využít úplně celé, včetně listů (iStock)

Ředkvičky jsou ideální volbou pro každého, kdo chce tělu dopřát očistu. Obsahují minimum kalorií, zato spoustu vody, vitaminů a antioxidantů. Pomáhají s trávením, odvodňují organismus a podporují činnost jater. Jejich štiplavá chuť zároveň povzbudí chuť k jídlu i metabolismus. A navíc jsou rychle po ruce – stačí je jen omýt a zakousnout se.

Pomocník při dietě

Tato křupavá zelenina obsahuje velmi málo kalorií – jen asi 16 kcal na 100 gramů – takže se výborně hodí do redukčního jídelníčku. Díky vysokému obsahu vody (až 95 %) pomáhá hydratovat organismus, čímž podporuje správnou funkci ledvin i vylučovací soustavy. Ředkvičky jsou přírodní diuretikum – tedy potravina, která přirozeně odvádí přebytečnou vodu z těla. To znamená, že pomáhají i proti zadržování vody a nadýmání. Jsou tak ideální nejen pro jarní očistu těla.

Proč je jíst

  • Obsahují vitamin C, kyselinu listovou, draslík a antioxidanty, které posilují imunitu, přispívají k dobré náladě a chrání buňky před poškozením. Navíc mají antibakteriální a protizánětlivé účinky.
  • Ředkvičky podporují trávení – jejich jemná štiplavost stimuluje tvorbu žaludečních šťáv, takže napomáhají lepšímu zpracování potravy. Mimochodem, i jejich listy jsou jedlé a plné živin!

Jak je zařadit do jídelníčku?

Skvěle se hodí do salátů, pomazánek, polévek, ale i na gril. Výborně ladí s máslem, tvarohem nebo jogurtem. A pokud je uchováváte ve studené vodě, vydrží křupavé déle. Při nákupu vybírejte pevné, sytě zbarvené plody s čerstvými listy.

Na co si dát pozor

1. Citlivý žaludek: Štiplavé látky v ředkvičkách mohou podráždit žaludeční sliznici, zvlášť u lidí s gastritidou nebo vředy.

2. Štítná žláza: Ředkvičky obsahují látky, které ve velkém množství mohou narušovat vstřebávání jódu – problém hlavně při poruchách štítné žlázy.

3. Nadýmání: U někoho mohou způsobovat plynatost, zvlášť když se jedí ve větším množství a syrové.

4. Kvalita: Vyhýbejte se ředkvičkám, které jsou měkké, popraskané nebo nahnědlé – mohou být dřevnaté, hořké a bez chuti. 5. Omytí: Vždy je dobře omyjte – rostou v zemi a na slupce mohou být zbytky hlíny nebo chemických látek, pokud nejsou bio.

Nakládané celé ředkvičky

Ingredience (na 1 větší zavařovací sklenici): 2 svazky menších ředkviček (cca 20 – 25 ks) 200 ml vody 150 ml vinného nebo jablečného octa 1 lžíce soli 1,5 lžíce cukru 4 až 6 kuliček černého pepře 1 až 2 bobkové listy Volitelně: 2 plátky česneku, 1 lžička hořčičných semínek nebo chilli

Postup: Ředkvičky omyjte, odkrojte nať a kořínky. Naskládejte je do sterilizované sklenice s kořením dle chuti. Poté přiveďte k varu vodu, ocet, cukr, sůl a koření, promíchejte, dokud se vše nerozpustí. Zalijte ředkvičky horkým nálevem až po okraj a pevně uzavřete. Nechte vychladnout a uložte do lednice. Kdy jsou hotové? Po 2 až 3 dnech chutnají jemně nakysle a svěže, po týdnu jsou krásně proleželé a pikantní. V lednici vydrží cca 2 – 3 týdny.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.

Známé celebrity
Agáta Hanychová • Anna K. • Anna Slováčková • Artur Štaidl • Bolek Polívka • Dagmar Havlová-Veškrnová • Dagmar Patrasová • Daniela Písařovicová • Dominika Gottová  • Eva Burešová • Eva Samková • Felix Slováček • Filip Blažek • František Ringo Čech • Hana Gregorová • Hana Zagorová • Helena Vondráčková • Hynek Čermák • Iva Kubelková • Ivana Gottová • Iveta Bartošová • Jakub Prachař • Jan Čenský • Jan Kraus • Jana Adamcová Nováková • Jana Boušková • Jaroslava Obermaierová • Jiří Bartoška • Jiří Krampol • Jiřina Bohdalová • Jitka Čvančarová • Josef Kokta • Karel Gott • Karel Šíp • Kate Middleton • Kateřina Brožová • Libor Bouček • Linda Rybová • Lucie Bílá • Lucie Borhyová • Lucie Šafářová • Lucie Vondráčková • Lukáš Vaculík • Mahulena Bočanová • Marek Eben • Marta Kubišová • Martin Dejdar • Michal David • Monika Marešová-Poslušná • Ondřej Gregor Brzobohatý • Pavla Tomicová • Petr Janda • Rey Koranteng • Sára Affašová  • Sara Sandeva • Simona Krainová • Štefan Margita • Taťána Kuchařová • Tatiana Dyková • Tereza Kostková • Tomáš Plekanec • Václav Neckář • Veronika Arichteva  • Veronika Gajerová • Veronika Žilková • Vojtěch Dyk • Vojtěch Kotek • Zdeněk Pohlreich • princ George • princ Harry