Zdravotní rádce: Hrozí vám DNA? Varovné příznaky...

Dna je metabolická nemoc způsobená kyselinou močovou, která se v podobě drobných a ostrých krystalků usazuje v kloubech a šlachovitých úponech, do nichž se zabodává. Tím dráždí nervové receptory v nich uložené, které pak předávají signály do mozku. Mozek celou situaci vyhodnotí a vnímá jako urputnou bolest. Dna postihuje muže až dvacetkrát častěji a než ženy.
Nejčastěji je postižen palec u nohy. „Ten bývá horký, oteklý, velmi zarudlý a bolestivý. Kůže je napjatá a lesklá. Nástup záchvatu může být doprovázen horečkou a dochází k němu nejčastěji v noci nebo časných ranních hodinách. Může trvat několik hodin nebo několik týdnů, obvykle trvá 7–14 dnů. Bolest i otok poté sice ustoupí, ale samotná nemoc v těle zůstává. Dnavý záchvat může proběhnout pouze jednou za život, ale také se může opakovat,” uvádí PharmDr. Ivana Lánová z Benu lékáren.
Spouštěče záchvatu
• požití alkoholu
• stres
• nadměrná konzumace masa a masných výrobků
Kandidáti na nemoc
Dnou často onemocní oslabení lidé – pacienti s anémií, po transplantaci, se selháním ledvin nebo lupenkou. Většina postižených také trpí obezitou, cukrovkou, vysokým tlakem a vysokou hladinou cholesterolu. To vše způsobuje špatné stravování, stres a nedostatek pohybu.
Čemu se vyhnout
• hovězímu a vepřovému masu
• zvěřině
• masovým vývarům
• uzeninám
• alkoholu
• čokoládě
• kakau
• nápojům slazeným fruktózou
• pokrmům z restaurací
Vhodné potraviny
• dušené vepřové, králičí, výjimečně drůbeží maso
• mléko, nízkotučný tvaroh, jogurty, brynza a tvrdé a tavené sýry
• rajčata, brambory, okurky, papriky, cibule, avokádo, jahody, bobulové ovoce, meruňky, ananas a hrušky