Kolik káv si denně můžete dát? Vypočítejte si svou dávku kofeinu! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pondělí 29. dubna 2024

Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav

Kolik káv si denně můžete dát? Vypočítejte si svou dávku kofeinu!

Šálek kávy
Šálek kávy (Foto scom)

Kolik kávy je hodně kávy? O tom se vědci přou už nějaký ten pátek. Polínko do ohně teď přihodily ještě dvě americké rodiny, které žalují řetězec tamních kaváren za to, že se v nich jejich rodinní příslušníci údajně předávkovali kofeinem. Jde to vůbec? Kde je skutečná pravda o tomto oblíbeném nápoji?

Espresso k snídani, další v práci, aby to rychleji utíkalo, po obědě k dortíku cappuccino a odpoledne ještě jedno, prostě jen tak ze zvyku… Vypít víc kávy, než lékaři obecně doporučují, je snadné a jen málokdo si uvědomí, že denní přísun oblíbeného nápoje je tak trochu přes čáru. Jenže vědci před přemírou kofeinu důrazně varují. Hrozí podle nich rozvoj deprese, spánkový deficit a dokonce i smrt.

Těhulky a hypertonici ne!

„Největší nebezpečí kofeinu tkví v tom, že každý z nás na něj reaguje různě,“ vysvětluje profesor výživy na univerzitě George Washingtona Rob van Dam. „Je tedy obtížné určit, kde je ona hranice, kterou už bychom neměli překračovat – každý ji má totiž od přírody jinou.“ A navíc to není jen káva, která tuto povzbuzující látku obsahuje. Kofein obsahují i některé limonády, energetické nápoje, čaj a čokoláda. Doporučená denní dávka pro dospělého je přitom zhruba 400 mg – což odpovídá čtyřem šálkům kávy, pro těhotné a kojící ženy pouze 200 mg. „Již existují důkazy, že kofein v těhotenství může způsobit zpomalení růstu plodu a vést dokonce až k potratu,“ upozorňuje van Dam. „Stejně tak bych se zcela vyvaroval pití kávy v případě vysokého krevního tlaku. Už pouhé dva šálky denně dvojnásobně zvyšují riziko úmrtí na kardiovaskulární onemocnění.“

Kávový deníček

Zdraví jedinci se však svého oblíbeného nakopávače vzdávat nemusí. Stačí ho jen užívat s mírou. „Doporučuji zaznamenávat si po dobu 24 hodin celkový příjem kofeinu a zvážit, kde by se dalo někde ubrat,“ nabádá profesor. „Stejně tak bych se vyvaroval pití kávových nápojů po druhé hodině odpolední, aby to negativně neovlivňovalo spánek.“ Co naopak z života vyškrtnout lze, jsou energetické nápoje. Nejenže účinné látky je v nich přespříliš. Protože je kofein hořký, navíc obsahují i obrovské množství cukru, což se může záhy podepsat na naší postavě, případně na rozvoji diabetu.

Benefity kofeinu

+ zlepšuje paměť a schopnost soustředit se

+ dlouhodobá konzumace snižuje riziko rozvoje Parkinsonovy choroby

+ má antioxidační vlastnosti, a tak může působit lehce protizánětlivě

Nevýhody kofeinu

- zhoršuje kvalitu spánku

- snižuje citlivost na inzulin (proto, cukrovkáři, opatrně!)

- dráždí zažívací soustavu, nedoporučuje se pacientům s refluxem

citliví jedinci na něj mohou reagovat neklidem, úzkostmi až depresemi

- je návykový, při deficitu kofeinu pociťujeme bolesti hlavy, nervozitu

- při předávkování hrozí zvracení, třes, zrychlený srdeční tep a někdy i zástava srdce

Jak to celé funguje?

Kofein je nerozšířenějším stimulantem centrální nervové soustavy na světě. Získává se z listů, stonku a plodů či zrn kávovníku, čajovníku, kakaovníku a guarany, synteticky se pak vyrábí a dodává do kolových a energetických nápojů. V praxi to pak funguje jednoduše – kofein blokuje tvorbu chemické látky zvané adenosin, která navozuje pocity únavy a připravuje tělo na spánek. Kromě toho kofein podporuje tvorbu hormonu epinefrinu, který je spojený s pocity vzrušení, a také kortizolu, jenž je zase zodpovědný za vznik stresu a úzkostí.

Problém Česka

Hodně kofeinu přijímají děti! Češi nyní řeší problém se závislostí dětí na kofein. Dvakrát týdně totiž pije energetické nápoje pětina dětí ve věku 11 až 15 let a výrazně jich přibylo! Je jich zhruba 70 000, přitom v roce 2018 jich bylo 40.000 až 50.000. Méně často ale mladí pijí alkohol nebo kouří cigaretu či marihuanu. Uvádí to studie o zdraví a životním stylu školáků HBSC. „Čím častější je konzumace energetických nápojů, tím častěji trpí děti různými potížemi, jako jsou bolesti hlavy, mají horší depresivní stavy nebo nižší životní spokojenost,“ popsal vedoucí výzkumného týmu HBSC Michal Kalman. V plechovce energetického nápoje je podle něj zhruba stejně kofeinu jako ve čtyřech šálcích kávy, což může způsobovat i zdravotní potíže nebo problémy se spánkem. Pravda je taková, že je to necelý trojnásobek oproti malému espressu.

Přečtěte si
Michelin
10. 4. 2024 • 12:44

Nejlepší si udělám sám ... ☕

bella.
7. 4. 2024 • 23:57

.. nejvíc obézních dětí je z rómské a ukrajinské komunity v Česku.
( vypadl text ).

bella.
7. 4. 2024 • 23:56

Piju kafe pořád a miluju ho. obézních je tu děsně moc, nejvíc z rómské komunity a nyní i z ukrajinské.

Uživatel_5777995
7. 4. 2024 • 08:10

Nejlepší kafčo dělají Albánci 👍😎

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.