V hlavě Franze Kafky: Skulptura od Černého má 42 vrstev | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

V hlavě Franze Kafky: Skulptura od Černého má 42 vrstev

Pohyblivá hlava Franze Kafky od Davida Černého v Praze.
Pohyblivá hlava Franze Kafky od Davida Černého v Praze. (Profimedia.cz)

Po půlroce oprav se opět roztočila nadrozměrná hlava Franze Kafky u stanice metra Národní třída. Oblíbená socha dostala nové otočné systémy, naleštili ji a teď se každou hodinu rozpohybuje. Slavný pražský spisovatel tak mění grimasy.

Technici vyměnili otočný systém každého patra sochy, což by mělo zajistit vyšší životnost a snadnější údržbu.

David Černý

Drobek o 39 tunách

Kafkova busta od Davida Černého má 42 pater, je vysoká 10,6 metru a váží 39 tun! Přičemž 24 tun má nerezový plech. Uvnitř se nachází 21 motorových modulů a 1 kilometr kabelů.

Franz Kafka; židovským jménem Anšel, byl pražský německy píšící spisovatel. Je považován za jednoho z literárně nejvlivnějších spisovatelů 20. století, byl členem Pražského kruhu. Napsal tři romány – Amerika, Proces a Zámek – a řadu povídek a novel.

Při realizaci se muselo slevit o patnáct tun kvůli podzemním garážím pod piazzetou zdejšího obchodního domu Quadrio. Jedná se o tzv. kinetické umění a Černý už podobnou hlavu postavil v americkém městě Charlotte. Socha se rozhýbe každou hodinu na 15 minut a v deset hodin večer kvůli nočnímu klidu režim končí.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.