Charita převzala provoz pošty v rehabilitačním ústavu: Změna k lepšímu! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Charita převzala provoz pošty v rehabilitačním ústavu: Změna k lepšímu!

Rehabilitační ústav o svou poštu nepřišel.
Rehabilitační ústav o svou poštu nepřišel.  (Foto Aha! – Karel Janeček)

Co státní podnik nesvedl, toho se chopila v rehabilitačním ústavu nestátní nezisková organizace Charita Hrabyně. Hendikepovaní penzi, dopisy, ale třeba i zavazadla díky ní dál vyzvedávají na zdejší poště.

Změnu provozovatele klienti i obyvatelé kvitují. Zůstala jim blízká pobočka, kam nemusí dojíždět a mohou si tam na pobyt poslat třeba i kufry. Zmiňují ale i další výhody. „Před tím tu byly nepříjemné pracovnice, teď vše probíhá s úsměvem a jezdíme sem rádi,“ říká vozíčkář Ivan Hlávka (52), který pochází z Teplic nad Metují, nyní však bydlí v hrabyňském ústavu. Kdyby Česká pošta pobočku zrušila bez náhrady, to by bylo pro invalidu katastrofou.

„Jezdit bych musel z ústavu náročně zřejmě autobusem pro dopisy nebo vybrat penzi pravidelně. Spadl jsem ze schodů, jsem po mozkové mrtvici, nezvládl bych to,“ uvedl Hlávka. Charita Hrabyně brala plánované zavírání pobočky jako výzvu. „Jsme sociální podnik. Zaměstnáváme hendikepované, kteří slouží hendikepovaným. Lidé mají díky tomuto modelu práci i služby. Navíc je setkávání na poště rovněž společenskou záležitostí,“ potvrdil Aha! její ředitel František Horsák (57). Charita oproti nepružné České poště též rozšiřovala provozní dobu pobočky. „Jsme tu v nájmu, snahou bylo zachovat sídlo v rehabilitačním ústavu. Tímto jsme vyšli vstříc zdejšímu centru sociálních služeb, personálu i klientům,“ uvedl ředitel Horsák.

Víte, že...

...klienti jsou z 99 procent vozíčkáři i lidé, kteří by se jinak pro zavazadla, penzi i pro peníze vůbec neměli šanci dostat?

Pomůže s peněženkou

Zpoza přepážky se usmívá Lucie Dvorníková. „Pro postiženého jsme nejen klasickou poštovní službou. Často lidé na vozíčku i s holemi potřebují vytáhnout z kapsy peněženku, vypsat složenky, my rádi všem pomůžeme,“ říká poštovní úřednice charity. k i s vytáhnutím peněženky pomůže úřednice Lucie Dvorníková.

Vzhůru pro losy

Trošku toho vzrušení při pobytu v rehabilitačním ústavu na poště nalézá vozíčkářka Iveta (53). „Já ráda stírám losy, sem tam si pro nějaký přijedu, a sem tam i vyhraju nějakou tu korunu,“ směje se a ráda je i za to, že si může zároveň popovídat. 

Zaměstnávají 45 potřebných

„Dáváme příležitost lidem, kteří mají zdravotní omezení. Přáním Charity Hrabyně je co největší spokojenost občanů a profesionální přístup. My dáváme práci 45 lidem, do 10 z nich je na poště,“ těší se ředitel František Horsák. Protože se projekt pošta Partner charitě zalíbil, je připravena od 1. května vést ve své režii další ve Velké Polomi.

Podobných přibude

Projekt pošta Partner si pochvaluje také Česká pošta, jak říká mluvčí Ivo Vysoudil: „Jde o plnohodnotnou pobočku, nabízející všechny poštovní služby tak, jako klasická pobočka pošty.“ Nyní jich funguje přes 800, do budoucna se počítá s navyšováním. „S provozovatelem je uzavřen smluvní vztah, ve kterém se zavazuje k plnění smluvních povinností a naopak Česká pošta mu za to vyplácí odměnu,“ dodává Vysoudil.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.