Problémy s pomocí pro chudé: Azylových domů je málo! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 28. dubna 2024

Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert

Problémy s pomocí pro chudé: Azylových domů je málo!

Azylový dům
Azylový dům  (https://www.rybka-az.cz/)

Azylové domy na pořadníky, fronty na výdej potravinové pomoci. I to je obrázek současného Česka. Odborníci radí, že je důležité řešit potíže hned. I tak je to běh na dlouhou trať.

Jen v Praze žije aktuálně podle Centra sociálních služeb (CSS) přibližně 4 až 5 tisíc lidí bez domova. V celém Česku to ale bylo za rok 2022 kolem 18 tisíc lidí. Jejich počty však mohou být daleko vyšší, protože přesné statistiky neexistují. „Připravujeme v průběhu tohoto roku nový objekt (v Praze – pozn. red.) pro azylové bydlení. Měl by mít kapacitu padesáti lůžek,“ prozradil Aha! plány CSS Roman Béla. Jenže ubytování v azylových zařízeních je už několik let téměř všude na pořadník. Není tedy automatické, že se do něj člověk v nouzi dostane – a to i v případě, že jde o rodiče s dětmi. Vždy je třeba dopředu situaci proto včas řešit s úřady či neziskovým sektorem.

Dřív než je problém

„U bydlení je problém, že se jedná o nezbytný výdaj, na kterém nelze ušetřit. V případě potravin lidé koupí levnější a relativně rychle se mohou přizpůsobit cenám. U bytů to není možné. Navíc se může stát, že i lidé, kteří problém hradit vše dosud neměli, se zvýšením nákladů potíže najednou mají nebo mít budou,“ přiblížil problematiku sociolog Tomáš Kostelecký. Podle něj je důležité, aby si lidé zjistili, jestli nemají možnost získat podporu od státu dřív, než se propadnou do potíží.

Potravinová pomoc

Signálem klesající životní úrovně je i rostoucí zájem lidí o potravinovou pomoc. Ve 150 výdejnách potravin a základních hygienických potřeb po celé republice pomohly od svého spuštění vloni v červenci více než 12 tisícům lidí. A v plánu je tento typ pomoci navyšovat, pomáhá v tom i ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV). „Podařilo se nám vybudovat fungující systém pomoci. Podle našich statistik se v současné době nachází pod hranicí chudoby až 15 procent všech obyvatel,“ řekl Aleš Slavíček, předseda České federace potravinových bank. „Výdejny nás přibližují k potřebným a do míst, kde potravinová pomoc nebyla k dispozici,“ dodal. Týdně rozdají lidem 2500 balíčků. „Například v Praze, kde je výdej od pondělí do pátku, se tvoří fronty. Chodí potřební lidé různých věků a osudů. Poslat je ale musí úřad, nelze přijít spontánně jen tak,“ doplnila Vendula Seifertová z federace.

Bída jako riziko

„Chudoba je riziko pro odolnost a další rozvoj společnosti,“ označil negativní trend sociolog Karel Čada z Fakulta podnikohospodářská VŠE. Ten je členem skupiny osmi expertů, kteří se pustili do zkoumání, kdy jde o chudobu absolutní a jaké jsou její rizikové faktory. V příštím roce by měla být na základě toho zveřejněná regionální mapa chudoby v Česku. Již nyní podle sociologických průzkumů u nás žilo v roce 2022 pod hranicí chudoby asi 10,2 procent obyvatel, což je okolo přes milion lidí.

Pomoc nabízí i Charita

Lidem v nouzi vedle státu, obcí a neziskových organizací také pomáhá Charita České republiky. I ta nabízí potravinovou pomoc, či možnost nouzových noclehů za symbolickou částku či dlouhodobějšího ubytování. „Máme síť několika desítek ubytovacích kapacit různé úrovně po celé republice. Potraviny získáváme ze sbírek, které se konají dvakrát do roka, ale i od dárců. Snažíme se je distribuovat všem potřebným. Rovněž ale spolupracujeme s dalšími institucemi,“ řekl Aha! mluvčí charity Jan Oulík.

Počet bezdomovců v ČR

  • V celém Česku bylo v roce 2022 téměř 18 000 lidí bez domova.
  • Na ulici a po noclehárnách jich žilo 12000, zbývajících skoro 6000 pobývalo v azylových domech.
  • Na ubytovnách vyrůstalo na jaře roku 2022 celkem 1400 dětí do 15 let. V přelidněných bytech a v nevyhovujícím bydlení pak žilo přes 21 000 dětí a mladých do 18 let.
  • V bytové nouzi bylo celkem 272 000 osob. (Sčítání se uskutečnilo v první polovině roku 2022 pro MPSV ho provedla společnost SocioFaktor).

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.