Matku (24) soudí za smrt miminka: Nezavolala 155, pomoc hledala na netu | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 28. dubna 2024

Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert

Matku (24) soudí za smrt miminka: Nezavolala 155, pomoc hledala na netu

Operátoři tísňové linky by do příjezdu lékaře ženě radili, jak dítěti pomoci.
Operátoři tísňové linky by do příjezdu lékaře ženě radili, jak dítěti pomoci.  (Ilustrační foto ara)

Matka (24) k dusícímu se synkovi (†12 dní) nezavolala lékaře. Diagnózu a návod, jak mu pomoci, si našla na internetu. Nepřežil. Teď ji soudí za ublížení na zdraví.

Dominik se narodil 12. února 2022. O 12 dní později se u něj objevily potíže s dýcháním. Matka dospěla podle státní zástupkyně k závěru, že mu zaskočilo mléko. Snažila se mu tedy tak, jak vyčetla na internetu, uvolnit dýchací cesty. Měla určitý úspěch. „Dítě vyzvrátilo část potravy,“ uvedla včera žalobkyně u Krajského soudu v Plzni. Problémy hocha ale pokračovaly. Když po sedmi hodinách matka lékaře konečně zavolala, bylo pozdě. Dítě se ale neudusilo. Zemřelo na otok mozku po jeho pohmoždění. Dle znalce by zranění mohl způsobit pád novorozence z náruče dospělé osoby a úder temenem hlavy o zem.

Úder do temene?

Matka přiznala, že večer před kritickým dnem nechala syna a starší dceru na hlídání bývalému partnerovi, otci Dominika. Pak prý uslyšela ránu, jako by něco udeřilo do dřeva. Když se běžela podívat, syn byl v postýlce mimo polštář. Bála se ale prý zeptat, co se stalo. „On rád používal pěsti,“ vysvětlila. Kdyby druhý den, hned jak začal mít chlapeček problémy, zavolala lékaře, mohl žít. Neudělala to prý proto, že se bála, aby jí ho nesebrala sociálka. Teď jí hrozí desetileté vězení, státní zástupkyně požaduje až šestiletý trest. Žena vinu odmítá.

Znovu porodila

Starší dceru už nemá nezodpovědná matka v péči a sociální pracovníci jí prý zakázali dívku vídat. Nesmí ani vědět, kde žije. Letos v lednu se jí narodilo další dítě...

Přečtěte si
ja01
12. 3. 2024 • 09:40

Další biomatka, která věří je doktoru google ...
Smutné, kam svět spěje.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.