Fotografka Havlíčková boří mýty o ideálu krásy: Po čtyřicítce jsme sexy | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 28. dubna 2024

Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert

Fotografka Havlíčková boří mýty o ideálu krásy: Po čtyřicítce jsme sexy

Jana Havlíčková
Jana Havlíčková (Jana Havlíčková)

Mladě, štíhlé, dokonalé. Takové dívky si pro své objektivy vybírá většina umělců. „Po čtyřicítce už nezapadáme do škatulek,“ směje se Jana Havlíčková (50), fotografka, která se zaběhlé pořádky snaží změnit. V Projektu 40+ vystavuje snímky žen bez ohledu na věk či číslo na váze.

„Z vlastní zkušenosti vím, že v ateliérech se zaměřují na mladé ženy. Ty starší se nemají kam obrátit. Já se ale snažím každé z nich připomenout její krásu. Nemůžeme být přece všechny stejné,“ míní Jana Havlíčková, máma dvou dětí. Její Projekt 40+ spatří letos světlo světa již potřetí. „Cením si toho, když žena najde odvahu a přijde. Nejčastější věta ale je – neumím se fotit. Pak ale zákaznice připraví vizážistka, a když uvidí výsledek, úplně pookřejí. Mají radost, že se do toho vrhly, a stoupne jim i sebevědomí,“ pokračovala.

Mít vlastní umělecký portrét je pro řadu žen sen, některé se ale ostýchají právě kvůli »propagovaným« ideálům krásy, které kolem sebe vidíme každý den. „Ten tlak snižuje sebevědomí těch starších, a proto jsem se rozhodla fotografovat krásu žen 40+. Ukazuji jim, jak je vidím já, že se rozhodně nemají za co stydět. Naopak. Že v každém věku jsou krásné,“ říká autorka řady výstav a dodává: „Jde i o to, nenechat fotky v šuplíku, ale ukázat se. Tak vypadám!“



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.