Podvodnice sedm let »dojila « americkou armádu: Nakradla 2,5 miliardy! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Podvodnice sedm let »dojila « americkou armádu: Nakradla 2,5 miliardy!

Nejdražší z rezidencí, jež si pořídila z ulitých peněz.
Nejdražší z rezidencí, jež si pořídila z ulitých peněz. (Foto X.com)

Civilní zaměstnankyně americké armády Janet Yamanaka Mellová (57) přišla na způsob, jak z kasy zaměstnavatele přesouvat penízky ve velkém do vlastní kapsy. A když říkáme ve velkém, myslíme VE VELKÉM: Zpronevěřila celkem 108 milionů dolarů, tedy přes 2,5 miliardy korun!

Mellová pracovala pro armádu ve městě San Antonio v Texasu jako manažerka grantového programu 4-H, který se soustředí na „na pozitivní rozvoj mládeže prostřednictvím poskytování příležitostí a vzdělání“. V roce 2016 ovšem Mellová vytvořila fiktivní společnost Child Health and Youth Lifelong Development, která měla podporovat děti vojenského personálu. Z armádních fondů přesouvala na smyšlené projekty neexistující organizace v průběhu téměř 7 let obrovské sumy peněz, přičemž k rozhodnutí o jejich uvolnění používala i digitální podpis své nadřízené!

Podvodnice Mellová.

Mellová mezitím v pěti amerických státech (Colorado, Maryland, Nové Mexiko, Texas a Washington) nashromáždila 64 aut a pick-upů, 16 motocyklů a také 31 nemovitostí, tu největší v Marylandu s 8 ložnicemi, 12 koupelnami a garážovým stáním pro 55 vozů! Přes 18 milionů dolarů jí leželo na šesti bankovních účtech. S manželem vedli okázalý život, však se jí také v Texasu přezdívalo »bohyně Gucci«. A nikomu to nepřišlo roky divné, byť její oficiální plat činil v přepočtu kolem 3 milionů korun ročně! Všem tvrdila, že má prostě bohatého manžela...

Armádní vyšetřovatelé pojali podezření až v roce 2023 a nařídili důkladný finanční audit, který v prosinci 2023 její levárny odhalil. Soud ji viní z řady finančních podvodů a daňových úniků. Poté, co Mellovou vyšetřovatelé konfrontovali s důkazy ohledně její viny, rozhodla se nezapírat a k činům se přiznala. Součástí obžaloby je i požadavek propadnutí veškerého nezákonně nabytého majetku.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.