Pohádka tisíce a jedné noci skončila neslavně: Protivínský zámek zabavila policie | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 28. dubna 2024

Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert

Pohádka tisíce a jedné noci skončila neslavně: Protivínský zámek zabavila policie

Hlavním investorem je prý někdejší panovník Malajsie.
Hlavním investorem je prý někdejší panovník Malajsie. (Foto Aha! – V. Hradská, ČTK/AP/Yam G-Jun)

Žádné služebnictvo malajského sultána Muhammada V. Kelantanského (54)! Ve zdech historické stavby na Písecku se procházejí policisté! Protivínský zámek a podzámčí, kterým měl exotický šlechtic vdechnout za více než půl miliardy nový život, zajistila Národní centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ).

Barokní klenot původně z roku 1282 a jeho okolí se podle NCOZ staly výnosem z trestné činnosti v rámci insolvence firmy Diversity Capital (DC). Přes ni v Česku lidé investovali stamiliony korun. „NCOZ tak zabránila vkladu zástavního práva ve prospěch osob spojených s DC,“ uvedl advokát Petr Veselý z firmy, která zastupuje část investorů. DC je přitom napojená na IC Group, jež chtěla stavbu proměnit v luxusní sídlo pro sultána z malajské královské rodiny a hotel. Podle serveru Seznam Zprávy se šetří dění okolo IC Group kvůli podezření z podvodu, zpronevěry a neoprávněného podnikání.

Eduard Bass v zámku psal Cirkus Humberto.

Sultán, nebo kšeftmani?

Na začátku celého příběhu se uvádělo, že sultán zámek koupil za sto milionů korun. Loni se ukázalo, že noví majitelé zaplatili ani ne polovinu, firmu Château Protivín, s. r. o. v červenci 2020 klenot stál 40 milionů. Kasírovala je firma dříve ovládaná trestně stíhaným lobbistou Romanem Janouškem (55) a jeho společníkem Zoranem Kazimirovičem. Peníze přistály na účtu firmy ovládané z Kypru. Jméno sultána prý v žádné smlouvě nefiguruje.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.