Jak nenaletět panu domácímu? Nejčastější podvody s pronájmy | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Jak nenaletět panu domácímu? Nejčastější podvody s pronájmy

ilustrační foto
ilustrační foto (Depositphotos)

Zájem o pronájmy roste. Jenže s rostoucí poptávkou se vyrojila i řada podvodníků, kteří se pomocí inzerátů snaží ze zájemců jen vytáhnout peníze.

Množí se případy, kdy zájemci o pronájem přišli i o desítky tisíc korun. S podvodnými inzeráty je přitom možné se setkat i na prověřených realitních serverech. „Právě na nich bychom je však nečekali, a i z toho důvodu je někdy těžké podvodný inzerát odhalit. Je důležité mít na paměti, že inzertní místo si může zaplatit prakticky kdokoli. Z toho důvodu je dobré být obezřetný v každém případě,“ říká David Novotný z Bohemian Estates.

5 VAROVNÝCH SIGNÁLŮ

1) Neobvykle nízká cena

Jasným varovným signálem je neobvykle nízká cena. Při hledání pronájmu byste si měli zjistit, jak se aktuálně nájmy pohybují a kolik zhruba zaplatíte s ohledem na dispozice, vybavení a lokalitu. Pokud tak u inzerátu narazíte na podezřele nízkou cenu, zpozorněte. Rozdíl oproti konkurenčním inzerátům je obvykle i několik tisíc.

2) Lámaná čeština, špatné skloňování

Typickým znakem je lámaná čeština. Jenže ani inzerát bez velkých chyb nemusí být známkou spolehlivosti. S rozvojem umělé inteligence je dnes jednoduché něco bezchybně přeložit. Malé chyby je ale možné odhalit například ve skloňování.

3) Výhradně emailová komunikace

Údajný inzerent se často vydává za cizince a vyžaduje jen emailovou komunikaci. Pokud se navíc dozvíte, že žije v zahraničí a zprostředkování pronájmu by muselo proběhnout bez osobního kontaktu, vycouvejte. „Podvodník často nabídne vysvětlení, proč nelze zprostředkovat osobní prohlídku. Některé argumenty vám dokonce mohou dávat smysl,“ potvrzuje Novotný. Jak ale radí, bez telefonického kontaktu a osobní prohlídky dejte od nabídky ruce pryč.

4) Trik s realitkou

Některé inzeráty působí seriózně a vypadají, že za nimi stojí realitní kancelář. Vždy to ale prověřte. Realitka může být smyšlená nebo nájem může inzerovat někdo, kdo za skutečnou realitku neoprávněně jedná. „Realitní kancelář si prověřte na jejích oficiálních stránkách a ujistěte se, že je daný inzerát vyvěšen i tam,“ radí Novotný.

5) Platba předem

Dejte si pozor na žádost o zaslání finanční zálohy, například pod záminkou, že jde o důkaz vašeho vážného zájmu. Peníze předem nikdy neposílejte! Záloha i nájemné by mělo být složeno až ve chvíli, kdy je podepsaná nájemní smlouva.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.