Sedm problémů, které se pojí s bydlením v nájmu | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 4. května 2024

Svátek slaví Květoslav, zítra Klaudie

Sedm problémů, které se pojí s bydlením v nájmu

Roste zájem o bydlení v nájmu.
Roste zájem o bydlení v nájmu. (Foto scom)

Bytů je málo a hypotéky začínají být pro řadu zájemců nedostupné. Roste tak zájem o bydlení v nájmu. Než uzavřete nájemní smlouvu, seznamte se s nejčastějšími problémy nájemních bytů.

PROBLÉM 1: Doba

Máte nájem na dobu určitou? Tak pozor! Hrozí, že vám ho majitel byt nemusí po uplynutí sjednané doby prodloužit nebo vám může nájemné razantně zvýšit.

PROBLÉM 2: Nájemné

Zvyšovat nájemné lze nejen se smlouvou na dobu určitou. „Nájemní smlouva může zvyšování nájemného zcela vylučovat,“ uvádí Eduarda Hekšová, ředitelka spotřebitelské organizace dTest. Jinak je podle zákona možné zvýšit nájemné nejdříve po jednom roce od posledního zvýšení. Zároveň zvýšení nesmí přesáhnout 20 %, včetně zvýšení, ke kterému došlo v posledních třech letech.

PROBLÉM 3: Převzetí

Pronajímatel by vám měl byt předat ve stavu způsobilém k užívání. „Tím se myslí čistý byt v dobrém stavu, v němž jsou zajištěny nezbytné služby, typicky dodávky energií, přívod a odvod vody, zajištění dodávek tepla atd.,“ vypočítává Hekšová. Byt je možné (se souhlasem obou stran) pronajmout i v horším stavu, je ale nutné se domluvit na úhradě nákladů na úpravy bytu. +Rada: Úpravy, které si uděláte na vlastní náklady, si můžete odečíst z nájemného.

PROBLÉM 4: Kauce

Pronajímatelé často vyžadují tzv. kauci, ze které by se platily případné škody nebo nedoplatky. „Výše kauce nesmí činit více než trojnásobek nájemného sečteného s případnými smluvními pokutami,“ upozorňuje Eduarda Hekšová.

PROBLÉM 5: Služby

Ještě před podpisem se domluvte, jaké služby zajistí pronajímatel a jaké si obstaráte vy. Pronajímatel většinou zajišťuje tzv. nezbytné služby (dodávky vody, tepla, odvoz komunálního odpadu, zajištění příjmu rozhlasového a televizního vysílání, atd.). Může ale chtít, aby některé služby byly vedené přímo na vás, např. plyn, elektřina nebo připojení k internetu.

PROBLÉM 6: Opravy

Drobné opravy (např. kapající kohoutek) má na triku nájemce maximálně do výše počítané z plochy bytu. Závažnější opravy (např. havárie topení) jdou za pronajímatelem, musíte ho ale ihned informovat. Když nebude reagovat, můžete si opravu zajistit sami a žádat náhradu nákladů, popř. slevu z nájemného. Pokud ale závadu způsobíte vlastní vinou, budete muset škodu zaplatit sami.

PROBLÉM 7: Vrácení

Měl by být ve stavu odpovídajícímu běžnému opotřebení. Abyste se vyhnuli sporům, trvejte při přebírání i vracení bytu na předávacím protokolu a pořiďte si i fotodokumentaci nebo video, které zachycuje stav bytu. Pomůže vám to snáze porovnat stav bytu na začátku a na konci nájmu.

Přečtěte si
Mirka Nová
13. 8. 2022 • 15:40

Bydlela jsem leta v pronajatém bytě, ale před rokem a půl jsem se nastěhovala k mé babičce, která se o sebe již nedokázala úplně postarat. Byla potřeba malá rekonstrukce, jelikož měla babička problémy s chůzí objednala jsem na stránkách http­s://ww­w.ji­s.cz­/posuv­ne-systemy/ posuvné systémy do celého domu, abychom vytvořili bezbariérový celý dům.

Adam Novák
10. 7. 2022 • 09:48

Největší problém je, že si dnešní mladí nemohou ani koupit vlastní bydlení a místo toho řeší, problémy s nájemem. A bohužel co všude čtu, tak ani v dohledné době se situace lepšit nebude. http­s://ces­kapo­zice­.lidov­ky.cz­/tema/v-nejblizsi-dobe-zajem-o-nemovitosti-neopadne-ke-zmene-neni-duvod­.A2106­07_174­616_po­zice-tema_lube tady taky psali, že zájem o nemovistosti bude stále, i přes všechny nepřízně osudu.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.