Nájemníci doma chodí v bundách: Zima stojí 5500 Kč měsíčně | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 18. dubna 2024

Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav

Nájemníci doma chodí v bundách: Zima stojí 5500 Kč měsíčně

Zoufalí nájemníci mrznou
Zoufalí nájemníci mrznou (Foto Aha! – M. Israel Volf, Seniorcentrum Pohoda)

Každý rok se obávají zimy, během mrazivého období zažívají výpadky tepla a teplé vody. Letos situace vygradovala. Doma mají takovou kosu, že musí nosit bundy a spát chodí v teplákách.

Zoufalí nájemníci ze sídliště ve Šluknově na Děčínsku jsou zoufalí. „Už od pátku se tady opět netopí,“ stěžuje si jednohlasně sedm nájemníků ze dvou vchodů nízkého bytového domu na adrese Sídliště 1025 a 1027. Mezi nimi jsou jak starší lidé, tak muž, kterému se nedávno narodil syn.

„Balíme ho doma, jako když má jít na procházku, protože tam máme opravdu velikou zimu. Dvě další děti z toho pořád jen marodí,“ zoufá si Radek Kolář (25). Není zdaleka sám, kdo má kvůli vymrzlému bytu problémy. „Mám potíže se zády a lékař mi říká, abych byla v teple. Jenže to prostě nejde, když nám tady netopí,“ kroutí hlavou Irena Siváková (74). Její sousedka Jolana Špiváková (80) zase popsala, jak v těchto dnech zvládá přečkat mrazivé zimy. „Pořídila jsem si přímotop a musím se do postele vybavit svetrem a tepláky, a ještě se zabalit do chlupaté deky,“ svěřila se.

„Doporučil bych nájemníkům, aby si okamžitě začali měřit v bytech teplotu tak, aby mohli následně dokázat, že tam teplo skutečně není, a měli tak na to důkaz. Dále, aby společně kontaktovali majitele domů doporučeným dopisem, případně e-mailem, a aby bylo zřejmé, že jsou všichni zajedno. V dopise by měli vyzvat majitele, aby to dal do pořádku. Když jim nevyhoví, nezbývá nic jiného, než se obrátit na soud a společně podat žalobu s návrhem na předběžné opatření,“ poradil renomovaný advokát Jan Černý.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.