Výjimečné datum: Ničivá pověra pro 29. únor | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 28. dubna 2024

Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert

Výjimečné datum: Ničivá pověra pro 29. únor

Horymírové vidí své jméno v kalendáři jen jednou za čtyři roky.
Horymírové vidí své jméno v kalendáři jen jednou za čtyři roky.  (Blesk:Michal Protivanský/CNC Michal Protivansky/CNC)

Jen jednou za čtyři roky najdeme v kalendáři 29. únor. Den, kdy slaví svátek Horymír, a který připomíná, že kalendářní rok je o jeden den delší. Aha! vám vysvětlí proč...

Za přestupné kalendářní roky, které zpravidla nastávají jednou za 4 léta, může rozdílná délka tropického roku – doby, za kterou oběhne Země Slunce. Zatímco kalendářní rok běžně mívá 365 dní, ten tropický má 365,242 dne. Aby se to vyrovnalo, přidává se ke kalendářnímu roku zhruba jednou za 4 roky den navíc, který připadá na 29. února.

1 den za 128 let

Nicméně čtyřletá perioda neplatí v dlouhém časovém horizontu. Aby nedocházelo k odchylce kvůli zaokrouhlení kalendářního roku na celé číslo (odchylka 1 dne připadá na každých 128 let), vynechává se každých 100 let přestupný rok a jednou za čtyři sta let se ponechává. Přestupnými léty jsou proto například roky 1600, 2000, 2400, zatímco roky 1700, 1800, 1900, 2100 přestupné nejsou.

Proč právě únor?

29. únor je šedesátým dnem gregoriánského kalendáře, což je juliánský kalendář s křesťanským letopočtem a korekcí nepřesnosti přestupných let.

Tradice února coby nejkratšího měsíce vychází z období starověkého Říma, kde začínal nový rok v březnu. Posledním měsícem starého roku byl únor, a proto na něj zbylo nejméně dní než na ostatní měsíce.

Od roku 45 př. n. l začal v Římě platit juliánský kalendář, který zavedl Julius Caesar a který přidával každé čtyři roky jeden den navíc k únoru (měsíci s nejmenším počtem dní).

Právě pravidelné vkládání jednoho dne navíc jednou za čtyři roky vedlo k odchylce, která v 16. století n. l. činila už skoro 10 dní. Proto papež Řehoř XIII. (latinsky Gregorius) reformoval kalendář tím, že zavedl gregoriánský a opravil jím vzniklou odchylku.

Ženy mohou žádat o ruku

Dnešní den je jediným dnem, kdy mohou ženy žádat o ruku muže. Například na britských ostrovech pokud muž návrh k sňatku odmítne, musí ženě jako kompenzaci darovat pár kožených rukavic, růži, libru a polibek. Ve Finsku zase manželství nechtivý muž koupí ženě látku na sukni.

Za 44 let po dvanácté

29. únor je také dnem, kdy vycházejí francouzské satirické noviny La Bougie du Sapeur. Poprvé vyšly 29. února 1980 a doposud (včetně dnešního dne) bylo vydáno 12 čísel těchto novin. Jejich periodicita z nich činí nejméně často publikované noviny na světě.

Na houby až napřesrok

Na přestupný den bychom neměli nic sbírat ze země a nosit domů, abychom si tam nenatáhli negativní síly. Tahle pověra se mnohdy vztahuje i na celý přestupný rok, což nepotěší třeba houbaře...

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.