Pátek 13. už zítra! Vyplatí se vsadit sportku? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 28. dubna 2024

Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert

Pátek 13. už zítra! Vyplatí se vsadit sportku?

Počet sázejících bývá na pátek 13. dvojnásobná
Počet sázejících bývá na pátek 13. dvojnásobná (Foto Profimedia.cz, Sazka )

Podle pověry je pátek třináctého smolným dnem. Přesto Češi právě při něm zkoušejí štěstí v loteriích. Počet prodaných sázenek stoupá až na dvojnásobek. Zítra může dokonce padnout rekord.

Pátek třináctého je sázkařsky dlouhodobě nejsilnějším dnem. „Víme, že právě v tomto datu zkoušejí své štěstí i lidé, kteří běžně nepatří mezi pravidelné sázející. Během posledního pátku třináctého jsme se Sportkou dosáhli na dvojnásobný počet přijatých sázek a odhadujeme, že tentokrát se podaří tuto hranici ještě posunout,“ řekl brand manažer loterií společnosti Sazka Martin Eliáš s tím, že se očekávají tržby přes 90 milionů korun. Čtyři výhry za osm let Nejoblíbenější loterií u českých sázejících je právě Sportka, v níž za posledních osm let přinesly pátky třináctého celkem čtyři výhry prvního pořadí. Ta nejvyšší v hodnotě více než 25 milionů korun byla vylosována v roce 2019. „Číslo 13 je obecně populární a spolu s čísly 7 a 10 se řadí k nejčastěji tipovaným hodnotám. Figurovalo také ve třech z celkem třinácti stamilionových výher,“ dodal Martin Eliáš.

Vraždy i vítězství v Naganu

Číslo 13 má zvláštní symboliku už od pradávna. Na pátek 13. údajně historicky připadá začátek pronásledování a vraždění templářů, třináct členek má zase čarodějnický slet, třináct schodů pak vedlo na popraviště a třináctý v pořadí také přišel k poslední večeři Krista zrádce Jidáš. S tímto datem se však pojí také řada pozitivních událostí. K pátku 13. se datuje například narození filmového génia Alfreda Hitchcocka (1899), o 99 let později pak v pátek 13. února zvítězil český hokejový národní tým v první bitvě hvězd NHL na olympijských hrách v Naganu, když na cestě za zlatem porazil Finsko 3:0.

Víte, že...

...chorobná obava z pátku 13. se nazývá paraskevidekatriafobie? V latinskoamerických zemích je spíše rozšířena pověra o úterý třináctého...

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.