Příběh Sportky: už 65 let mění milionové výhry lidem životy | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Příběh Sportky: už 65 let mění milionové výhry lidem životy

 (SAZKA)

Je to už neuvěřitelných 65 let, kdy se losovala vůbec první Sportka! Na Velikonoční pondělí v roce 1957 se začala psát historie legendární loterie. Určitě i vy jste si někdy vsadili a věřili, že se na vás usměje štěstí. Sportka úsměvy rozhodně rozdávat umí. Jen loni díky ní přibylo v Čechách, na Moravě a ve Slezsku 160 nových milionářů.  

Příběh se začal psát už před 65 lety

Sportka vznikla podle podobné hry z Německa. Tipovalo se šest čísel ze 49 a každé číslo zastupovalo jednu sportovní disciplínu. Úplně první losování bylo 22. dubna 1957 na Velikonoční pondělí a tehdy se losoval jen jeden tah bez dodatkového čísla. Mohli jste vyhrát 40 tisíc korun. Výhra se v průběhu let navyšovala i v závislosti na ekonomickém růstu, až dosáhla úrovně půl milionu korun. Nejvyšší výhra v historii Sportky padla 3. listopadu 2013. Vyhráli ji manželé díky náhodnému tipu a odnesli si téměř 400 milionů korun.

Kvůli losování se zkracovaly i mše

Sportka sama o sobě má za sebou spoustu důležitých milníků. Celkem 73 miliard korun se vyplatilo na výhrách od doby, co Sportka funguje. Nejčastěji tažené číslo bylo 43, následováno čísly 47, 36, 6 a 18.

Sportka je stále populární a tradují se až neuvěřitelné příběhy, jak kvůli losování Sportky faráři ukončovali mše dříve, aby lidé stihli být včas na sportovním hřišti. Právě sportoviště po celém Československu totiž byla každou neděli dějištěm toho magického momentu, kdy se o přestávkách sportovních utkání tahala čísla z bubnu. Jedním ze zaměstnanců, kteří s osudím cestovali po celé republice, byl Josef Kozák. Měl na starost správnost celého losování. „Samozřejmě, že lidé chtěli, abych jim prozradil, která čísla vyhrají. Vždycky jsem pro ně měl připravenou odpověď. Odvětil jsem: to vám řeknu úplně přesně, bude jich šest a budou od jedničky do čtyřiceti devíti,“ vzpomíná s humorem na svou takřka čtyřicetiletou kariéru Josef Kozák, bývalý šéf právního oddělení Sazky. Sportka byla tak oblíbená, že lidé si jezdili vsadit do větších měst. Protože sázenky se přijímaly první v regionech a až nakonec se uzavírala Praha.

Zleva zástupce Sazky Josef Kozák se sportovci Pospíšilem a Holečkem

Legendární hra s největším počtem milionářů

Více než polovina dospělé populace u nás si občas vsadí Sportku. Patří mezi jednoznačně nejoblíbenější hru od Sazky. Samozřejmě za celou svou existenci prošla řadou změn. Dnes už nemusíte podávat tiket jen na specializovaných terminálech, ale své štěstí můžete pokoušet i přes aplikaci nebo jedním kliknutím rovnou na webu. Kde jsou ty časy, kdy se losovalo jen na sportovních akcích, kam se štáb vypravil s losovacím zařízením. Skutečný zlom v popularitě loterie nastal v roce 1973, kdy se losování přemístilo na televizní obrazovky. Nyní se losuje třikrát týdně vždy ve středu, v pátek a v neděli. Od loňského roku se losování přenáší ze zbrusu nového studia, které je jednou z nejmodernějších losovacích místností v Evropě. Unikátní efekty, animace a znělky sledují aktuální trendy, na principu hry se ale nic nemění, stejně jako na tom, že výhra ve Sportce může změnit život.

Hraj s rozumem | Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost. Zákaz účasti osob mladších 18 let na hazardní hře.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.