MDŽ už dnes! Víte, proč se slaví? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 28. dubna 2024

Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert

MDŽ už dnes! Víte, proč se slaví?

...
... (istock.com)

Osmý březnový den už neodmyslitelně patří Mezinárodnímu dni žen. Ty tam jsou doby, kdy byl považovaný za přežitek socialismu. Oslavuje statečnost žen, jejich rovnoprávné postavení ve společnosti a emancipaci, která ale ani v dnešním světě není samozřejmostí…

Jak vznikl?

Vůbec první oslava svátku žen se konala před 115 lety – konkrétně 28. února roku 1909. Datum 8. března, na které Mezinárodní den žen (MDŽ) připadá, se ustálilo až po první světové válce. A oficiálně byl MDŽ zavedený až v roce 1977, a to Organizací spojených národů (OSN) coby připomínka stávky newyorských švadlen z roku 1908. Ty tehdy usilovaly o kratší pracovní dobu, vyšší plat, hlasovací právo a požadovaly ukončení dětské práce.

Významný den v kalendáři

V České republice je od roku 2004 8. březen považován za významný den. Ačkoli si od něj hodně lidí udržovalo odstup, a to kvůli pojetí oslav MDŽ tehdejšího komunistickému režimu, na což mimo jiné doplatily i nebohé červené karafiáty, dočkal se tento svátek opětovného vzkříšení.

Čím potěšit?

Tento svátek je také příležitostí projevit lásku a respekt ženám ve svém blízkém okolí. Samozřejmě řezaná květina je sázka na jistotu, ale můžete zkusit i méně běžné dárky. Při vybírání se zaměřte na záliby ženy. Zda ráda sportuje, miluje kreativitu, je romantická duše nebo ve volném čase nejraději čte knihy. Aha! vám nabízí pár osvědčených tipů, nicméně fantazii se meze nekladou…

• Zkuste exotiku

Úsměv ve tváři ženy vykouzlí i rostlina v květináči, a to zejména těm dámám, které milují zahradničení nebo mají v bytě zelenou džungli. V hobby marketech najdete i exotické a netradiční druhy nebo obvyklé rostliny v netypickém pojetí (např. závěsné, ve skle apod.). Oblíbené jsou například kokedamy či řasokoule, které jsou nenáročné a hodí se jako neokoukaná dekorace.

• Pro kreativní duše

Pokud dáma ráda ve volném čase tvoří, pak se můžete odpíchnout od toho a koupit jí nějaký praktický dárek (např. nástroj, materiál apod.). Oblíbené kreativní činnosti, u nichž se dá skvěle relaxovat, je např. malování obrazu podle čísel, krasopsaní, či skládání puzzlí apod.

• Dekorace do domácnosti

Potěšit můžete ženy i zajímavými dekoracemi jakou jsou svícny, sošky, elegantní zrcadlo, nevšední osvětlení (designová lampička) či dekorativní polštáře. Radost uděláte i svíčkou. Při výběru ale dbejte na to, aby byla z přírodního vosku (např. sojového či včelího). Běžné (parafínové) svíčky totiž při hoření uvolňují zdraví škodlivé látky.

• Láska prochází žaludkem

Krok vedle neuděláte ani oblíbeným zákuskem z cukrárny či dobrým jídlem v restauraci. Dárkové vouchery se dají sehnat přes internet na pár kliknutí. Ale největší radost samozřejmě udělají doma uvařené či upečené pochoutky.

Přečtěte si
Celebrity-chachacha
8. 3. 2024 • 10:42

Komouši z MDŽ udělali pravej buranskej humus.
Neboť komouši všechno dovedli jen zkur..t

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.