Zima a špatná nálada? Dopřejte si tekutou mňamku!
Pohladí na duši, zahřeje tělo a pozvedne náladu. A navíc má dnes, poslední lednový den, svůj svátek! Dopřejte si horkou čokoládu. Aha! má pro vás inspiraci, jak si tuhle tekutou mňamku připravit doma.
»Hořká voda«
První čokoládu vyráběli původní obyvatelé Střední Ameriky Mayové a Aztékové, a to především v podobě nápoje, který byl hořký a kořeněný. Obsahoval drcené kakaové boby smíchané s vodou, kukuřičnou moukou a dochucoval se např. vanilkou nebo chilli. Proto má název čokoláda svůj původ v aztéckém výrazu xocolātl [šokolatl], který lze přeložit jako »hořká voda«.
Cukr místo chilli
Čokoláda se dostala do Evropy až v 16. století, a to díky mořeplavcům. Nejvíce se o to zasloužil Hernán Cortéz, který s sebou lahodný nápoj přivezl ze Střední Ameriky do Španělska. Chvíli sice trvalo, než si obyvatelé »starého kontinentu« horkou čokoládu s chilli papričkami oblíbili. Lahodný nápoj ale vzali na milost, jakmile pikantní surovinu nahradil cukr.
Horká čokoláda vs. kakao
Horká čokoláda a kakao není jedno a to samé. Zatímco kakao obsahuje kakaový prášek z drcených kakaových bobů po vylisování tuku (kakaového másla) a cukr, kvalitní horká čokoláda obsahuje to, co dělá čokoládu čokoládou – kakaové máslo.
Krémová mléčná
Ingredience: 200 g kvalitní mléčné čokolády 200 ml plnotučného mléka 250 ml smetany ke šlehání 1 lžička moučkového cukru 1 lžička vanilkového extraktu skořice na posypání
Postup: V kastrůlku smíchejte mléko s kousky nalámané čokolády a zahřívejte těsně pod bodem varu. Míchejte dohladka. Smetanu vyšlehejte s moučkovým cukrem do polotuha. Horkou čokoládu vlijte do hrnků, ozdobte šlehačkou a posypete skořicí.
Aztécká s chilli I
ngredience: 200 g kvalitní hořké čokolády 250 ml smetany ke šlehání 100 ml mléka med nebo cukr k dochucení 1 chilli paprička mleté chilli na posypání
Postup: Chilli papričku nasekejte na drobno a nechte v mléce přes noc louhovat. Další den k mléku přilijte smetanu a zahřívejte, dokud směs nedosáhne teploty těsně pod bodem varu. Sundejte z plotny, vyndejte chilli papričku a přidejte nalámanou čokoládu. Míchejte do hladka. Pokud chcete, čokoládu doslaďte cukrem nebo medem. Přelijte do hrnků a posypejte mletým chilli.
S pomerančem
Ingredience: 200 g kvalitní hořké čokolády 300 ml mléka 1 lžička pomerančové šťávy ½ lžičky pomerančové kůry 1 lžička třtinového cukru
Postup: Mléko, třtinový cukr, pomerančovou šťávu, kůru a nalámanou hořkou čokoládu zahřívejte těsně pod bodem varu a vymíchejte dohladka. Přelijte do hrnků a podávejte.