Zima a špatná nálada? Dopřejte si tekutou mňamku! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Zima a špatná nálada? Dopřejte si tekutou mňamku!

Šálek horké čokolády a nohy na horu! Alespoň malou dovolenou občas potřebuje každý.
Šálek horké čokolády a nohy na horu! Alespoň malou dovolenou občas potřebuje každý. (istock)

Pohladí na duši, zahřeje tělo a pozvedne náladu. A navíc má dnes, poslední lednový den, svůj svátek! Dopřejte si horkou čokoládu. Aha! má pro vás inspiraci, jak si tuhle tekutou mňamku připravit doma.

»Hořká voda«

První čokoládu vyráběli původní obyvatelé Střední Ameriky Mayové a Aztékové, a to především v podobě nápoje, který byl hořký a kořeněný. Obsahoval drcené kakaové boby smíchané s vodou, kukuřičnou moukou a dochucoval se např. vanilkou nebo chilli. Proto má název čokoláda svůj původ v aztéckém výrazu xocolātl [šokolatl], který lze přeložit jako »hořká voda«.

Cukr místo chilli

Čokoláda se dostala do Evropy až v 16. století, a to díky mořeplavcům. Nejvíce se o to zasloužil Hernán Cortéz, který s sebou lahodný nápoj přivezl ze Střední Ameriky do Španělska. Chvíli sice trvalo, než si obyvatelé »starého kontinentu« horkou čokoládu s chilli papričkami oblíbili. Lahodný nápoj ale vzali na milost, jakmile pikantní surovinu nahradil cukr.

Horká čokoláda vs. kakao

Horká čokoláda a kakao není jedno a to samé. Zatímco kakao obsahuje kakaový prášek z drcených kakaových bobů po vylisování tuku (kakaového másla) a cukr, kvalitní horká čokoláda obsahuje to, co dělá čokoládu čokoládou – kakaové máslo.

Krémová mléčná

Ingredience: 200 g kvalitní mléčné čokolády 200 ml plnotučného mléka 250 ml smetany ke šlehání 1 lžička moučkového cukru 1 lžička vanilkového extraktu skořice na posypání

Postup: V kastrůlku smíchejte mléko s kousky nalámané čokolády a zahřívejte těsně pod bodem varu. Míchejte dohladka. Smetanu vyšlehejte s moučkovým cukrem do polotuha. Horkou čokoládu vlijte do hrnků, ozdobte šlehačkou a posypete skořicí.

Aztécká s chilli I

ngredience: 200 g kvalitní hořké čokolády 250 ml smetany ke šlehání 100 ml mléka med nebo cukr k dochucení 1 chilli paprička mleté chilli na posypání

Postup: Chilli papričku nasekejte na drobno a nechte v mléce přes noc louhovat. Další den k mléku přilijte smetanu a zahřívejte, dokud směs nedosáhne teploty těsně pod bodem varu. Sundejte z plotny, vyndejte chilli papričku a přidejte nalámanou čokoládu. Míchejte do hladka. Pokud chcete, čokoládu doslaďte cukrem nebo medem. Přelijte do hrnků a posypejte mletým chilli.

S pomerančem

Ingredience: 200 g kvalitní hořké čokolády 300 ml mléka 1 lžička pomerančové šťávy ½ lžičky pomerančové kůry 1 lžička třtinového cukru

Postup: Mléko, třtinový cukr, pomerančovou šťávu, kůru a nalámanou hořkou čokoládu zahřívejte těsně pod bodem varu a vymíchejte dohladka. Přelijte do hrnků a podávejte.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.