Pokrm bohů starý 2500 let dnes slaví: Čokoládou ku zdraví!
Kromě toho, že je dnes pátek, má čokoláda svůj svátek! Tahle 2500 let oblíbená sladkost zlepšuje náladu, snižuje krevní tlak a pomáhá bojovat proti stárnutí. Udělejte něco pro pohodu a své zdraví a dejte si kostičku kvalitní čokolády...
První Mayové a Aztékové
Název čokoláda má původ v aztéckém výrazu xocolātl [šokolatl], jímž bylo označováno hořké pití. Právě první čokoládu vyráběli z kakaových bobů původní obyvatelé Střední Ameriky Mayové a Aztékové. Čokoládový nápoj byl hořký a kořeněný. Ochucoval se např. vanilkou nebo chilli.
Víte, že...
...látka theobromin, která se nachází v čokoládě, je pro psy jedovatá?
...bílá čokoláda neobsahuje kakaový prášek, ale pouze kakaové máslo, mléko a cukr?
...čokoláda se vyrábí ze semen plodů kakaovníku Theobroma cacao? Theobroma znamená v řečtině pokrm bohů.
Hlídejte obsah kakaa
To, co dělá čokoládu zdraví prospěšnou, je vysoký obsah kakaa (alespoň 70 %). Na uspokojení mlsného jazýčku bohatě stačí kostička až dvě denně.
Bojuje proti stárnutí
Kakao je bohaté na antioxidanty, dokonce více než borůvky nebo brusinky. Chrání buňky před poškozením a vznikem rakoviny vlivem působení tzv. volných radikálů. Pokud jich máme v těle hodně (znečištěným prostředím, kouřením, špatnou stravou apod.) vzniká oxidační stres, který urychluje stárnutí organismu.
Jak pomáhá zdraví?
•Snižuje krevní tlak, pečuje o cévy a udržuje cholesterol v rovnováze.
•Má protizánětlivé účinky a organismu dodává antioxidanty.
•Příznivě působí na činnost mozku.
•Zklidňuje nervovou soustavu. Navozuje pozitivní myšlení.
•Bojuje proti únavě, a to díky theobrominu a kofeinu.
Hvězda v hororu
Nebýt čokolády, nepůsobila by slavná scéna od Alfreda Hitchcocka tak děsivě. Čokoládový sirup coby náhražka krve umocnil zavraždění ženské hrdinky ve sprše a v černobílém filmu vypadal více realisticky. Nahradil málo věrohodný kečup.