Dárky na poslední chvíli: S láskou připravené
Vánoce jsou svátky obdarovávání, ale někdy všechno nevyjde tak, jak bychom si představovali. Chybí čas, peníze, někdy i síla. Aha! přináší návody na dárky, které můžete vyrobit doma, rychle a levně.
Karamelový likér
Budete potřebovat: 1 plechovku karamelového Salka, 250 ml plnotučného mléka, 250 ml smetany ke šlehání, 150 ml rumu, špetku soli.
Postup: Do rendlíku dejte všechny tekuté suroviny. Vše za stálého míchaní zahřívejte, dokud se Salko úplně nerozvaří. Poté rendlík stáhněte z plotny a nechte směs vychladnout. Po vychladnutí nalijte směs do mixéru, přidejte na špičku nože soli a rum. Poté prošlehejte asi 1 minutu na plný výkon. Nalijte do umyté a suché láhve a skladujte v lednici. Jak vyrobit karamelové kondenzované mléko: Ponořte uzavřenou plechovku do hrnce s vodou a na mírném stupni nechte vše vařit asi 2 hodiny. Během vaření plechovkou párkrát otočte. Po dovaření nechte před otevřením vychladnout alespoň na pokojovou teplotu.
Levandulový scrub na rty
Potřebujete: Bílý cukr, kokosový tuk, levanduli, levandulový esenciální olej, sušený květ levandule.
Postup: V misce smíchejte dvě lžíce cukru s polovinou lžíce kokosového tuku, přidejte jednu kapku levandulového oleje a přisypte kvítky na ozdobu. Důkladně promíchejte a plňte do plechových krabiček, nebo skleněných dóziček.
Vánoční pečený čaj
Budete potřebovat: 1 kg jablek, 2 lžíce medu, celá skořice, 2 hřebíčky, 1 badyán, 2 lžíce vody a 4 lžíce rumu
Postup: Jablka omyjte, zbavte jádřinců a nakrájejte na malé kousky. Vložte do skleněného pekáčku a přidejte ostatní ingredience. Důkladně promíchejte, vložte do vyhřáté trouby a pečte cca 45 minut při teplotě 200 stupňů Celsia. Poté jablka mírně zhnědnou a pustí šťávu, rum se odpaří a vy máte hotovo. Plňte do menších zavařovacích sklenic se šroubovacím uzávěrem.
Kouzelné lžičky
Budete potřebovat: Čokoládu na vaření, různé posypky, lžičky
Postup: Čokoládu na vaření rozpusťte a pak ji opatrně vlijte do připravených kovových lžiček. Do ještě tekuté čokolády vsypte třeba nasekané oříšky, kandované ovoce, nasekaná zrnka kávy, nebo cukrové zdobení. Lžičky pak můžete zabalit do malých celofánových sáčků. Použít můžete i polévkovou lžíci, pak stačí k přípravě čokolády jen přidat horké mléko.