Ministerstvo zemědělství pomáhá podnikat: V jeho budově v centru Prahy otevřeli obchod s potravinami | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Ministerstvo zemědělství pomáhá podnikat: V jeho budově v centru Prahy otevřeli obchod s potravinami

Obchod najdete na pražské adrese Štěpánská 63, hned vedle Lucerny.
Obchod najdete na pražské adrese Štěpánská 63, hned vedle Lucerny. (Foto Aha! – M. Rušinová, R. Matějková, M. Pekárek)

Strádajícím zemědělcům se rozhodlo podat pomocnou ruku ministerstvo zemědělství. V centru Prahy otevírá obchod NAŠE SÍŤOVKA. Ten nabízí různý sortiment zboží, včetně toho od malých výrobců. Prodejnu dnes slavnostně otevřel ministr zemědělství Marek Výborný (47, KDU-ČSL), který upozornil na to, že jej neprovozuje přímo ministerstvo, ale tento projekt zaštítil kvůli pomoci českým zemědělcům.

Otevření prodejny NAŠE SÍŤOVKA poblíž Václavského náměstí proběhlo ve středu ráno. Pásku ve Štěpánské ulici přestřihl ministr zemědělství Marek Výborný (47, KDU-ČSL).

A na co si člověk v novém obchodě přijde? Podle rezortu by měl být v nabídce sortiment regionálních potravin a těch s národní značkou kvality Klasa nebo BIO.

Pomoc zemědělcům Podle mluvčího ministerstva zemědělství Vojtěcha Bílého by projekt měl pomoct zemědělcům. „Je to takové podání pomocné ruky malým výrobcům, aby se jejich zboží dostalo do Prahy, která je velkým trhem,“ řekl Blesku.

„Jeden z úkolů a cílů, které jsem si vytyčil, byla právě podpora kvalitních regionálních produktů od primárně malých producentů z našich českých, moravských a slezských farem, zemědělských společností, které se věnují výrobě skvělých jak masných, tak mléčných, ale i všech možných dalších výrobků, zpracování ovoce a zeleniny atd. A říkal jsem si, že je obrovská škoda, když nedokážeme kromě těch různých farmářských trhů, které dlouhodobě podporujeme právě i prostřednictvím našeho výstaviště v Českých Budějovicích, tak, že je škoda, že nedokážeme tyto skvělé, kvalitní produkty dostat i do hlavního města,“ uvedl ministr Výborný.

„Ode dneška budou nejenom pro občany Prahy, návštěvníky Prahy, ale i pro zahraniční turisty k dispozici ukázkové české regionální produkty, potraviny tady takto v centru Prahy,“ poznamenal Výborný.

Obchod neprovozuje stát „Obchod neprovozuje ani ministr zemědělství, ani ministerstvo zemědělství a už vůbec ne stát, stát skutečně nemá provozovat obchody, od toho tady stát není a nebude, nicméně ten projekt jsem já jako ministr inicioval a jsem rád, že jsme se dokázali velmi rychle dohodnout. Je to tak, že jsme tady měli k dispozici objekt, který je objektem ministerstva zemědělství, který spravuje zemědělský intervenční fond. Tyto prostory byly nevyužité a když jsme hledali možnosti, kam bychom právě takový obchod s regionálními potravinami umístili, tak se to opravdu nabízelo. Jsme opravdu de facto na Václavském náměstí a my bychom za jakýkoliv nájem kdekoliv tady platili obrovské peníze. Tomu jsme se chtěli vyvarovat,“ pokračoval ministr Výborný.

Redakce Aha se omlouvá ministerstvu zemědělství kvůli zavádějící informaci ohledně toho, že obchod Naše síťovka provozuje přímo ministerstvo, potažmo stát. Jde o projekt ve spolupráci s firmou SOHORS s. r. o., která si prostory od ministerstva pronajala. Omlouváme se jak této firmě, tak i ministrovi Výbornému, který vše uvedl na pravou míru.  

Obchod otevřel ministr Marek Výborný.

Spojené evropské protesty Zemědělské organizace střední a východní Evropy včera vyzvaly zemědělce k protestům proti agrární politice EU. Oznámila to česká agrární komora, podle které se mají hromadné demonstrace konat 22. února.

Zemědělci protestují v mnoha evropských zemích kvůli nesouhlasu s unijní Zelenou dohodou, jejímž cílem je dosáhnout klimatické neutrality sedmadvacítky do roku 2050. Upozorňují také na rostoucí náklady a podle nich neférovou zahraniční konkurenci.

U nás se protesty uskutečnily v minulém týdnu v Liberci, České Lípě nebo na Frýdecko–Místecku. Místní farmáři se hodlají zapojit i do protestů organizovaných iniciativou My zemědělci, plánovaných na pondělí 19. února na pražském Malostranském náměstí.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.