Tisíc krasavců v Motýlím domě v Ostravě: Sosáky máčí ve sladké šťávě | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Tisíc krasavců v Motýlím domě v Ostravě: Sosáky máčí ve sladké šťávě

Na motýlím krmítku jsou i speciální pítka ve tvaru kytiček, v nich jsou ampulky s cukernou vodou.
Na motýlím krmítku jsou i speciální pítka ve tvaru kytiček, v nich jsou ampulky s cukernou vodou.  (Foto pro Aha! – Tomáš Cahlík)

Jako housenky ve svých domovinách schroupaly, co mohli. Nyní fascinující exotičtí motýli v ostravské Papilonii sosáky elegantně hodují na sladkém ovoci. V ostravském Motýlím domě, který se rozkládá na 200 m² letové plochy a veřejnosti se otevřel minulý víkend, bude brzy poletovat zhruba 1000 tropických krasavců 20 až 30 druhů.

Pocházejí z motýlích farem ve Střední a Jižní Americe, Asii, tropických částí Afriky a severní Austrálie. Každý den se líhnou noví. Průměrný život dospělého motýla trvá jen dva až tři týdny, zato bývá sladký. „Protože nelze zajistit dostatek kvetoucích rostlin, krmíme je exotickým ovocem, ideálně přezrálým. Do speciálních pítek dostávají cukernou vodu, která nahrazuje nektar z květů,“ vysvětlil pro čtenáře Aha! Radek Volf, jednatel společnosti Papiliones.

Jako brčko

Sosák vznikne prodloužením a srůstem kusadel. Je pružný, motýl ho může napřímit a naopak v klidu ho zase svinout pod hlavu do spirály. Slouží jako brčko k příjmu sladké rostlinné šťávy. Jsou ale i motýli, kteří v dospělosti potravu nepřijímají. Sosák jim pak často úplně chybí.

Český unikát

Motýlí domy se u nás zatím nacházejí v Karlových Varech, Praze, Lipně, na Karlštejně, v Brně, v Ostravě a letos se chystá otevření dalšího v Liberci. Českým unikátem je, že nejsou ve sklenících. Životadárné spektrum denního světla v nich zajišťují speciální zářivky, a tak je lze navštívit v centrech měst v komerčích objektech.



Přečtěte si
Michelin
8. 2. 2024 • 08:05

Burešova zbírka

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.