Revoluce na silnicích! Velký přehled | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Revoluce na silnicích! Velký přehled

ilustrační foto
ilustrační foto (Pixabay.com)

Od začátku ledna se pro řidiče změnila řada pravidel. Vedle zdražení dálniční známky pocítí řidiči třeba překopání bodového systému a zpřísnění pokut. A nováčci za volantem pak mohou využít řidičák na zkoušku nebo možnost řídit už od sedmnácti let.

Přestupky s udělením zákazu činnosti

  • Jde o řízení pod vlivem alkoholu, nepodrobení se testu na přítomnost alkoholu nebo drog, překročení povolené rychlosti o 50 km/(40 km/h v obci), způsobení dopravní nehody se zraněním.
  • V období zákazu řízení má řidič povinnost absolvovat školení začínajících řidičů a dopravně- psychologickou přednášku.
  • V případě, že tuto povinnost ve stanovené lhůtě nedodrží, nesmí se na silnice jako řidič vrátit.

Šestibodové přestupky

  • O papíry řidič po spáchání přestupku nepřijde a může řídit dál. 
  • Vzniká mu ale povinnost do 3 měsíců od spáchání přestupku absolvovat školení začínajících řidičů a dopravně-psychologickou přednášku. 
  • V případě, že tuto povinnost ve stanovené lhůtě nedodrží, o řidičské oprávnění následně přijde.

NA ZKOUŠKU

Nově je tu tzv. řidičák na zkoušku. Ten se týká všech řidičů bez ohledu na věk, kteří mají papíry kratší dobu než dva roky (tedy i v roce 2022 a 2023). Ti musí počítat s tím, že během dvou let od získání oprávnění pro ně budou platit o něco přísnější pravidla než pro ostatní. Při spáchání přestupku, který přímo znamená odebrání průkazu, nebo při spáchání šestibodového přestupku bude muset dotyčný absolvovat návštěvu autoškoly i přednášku dopravního psychologa. Řidičák na zkoušku ale platí jen pro první získané oprávnění, pokud si řidič, který má skupinu B déle než dva roky, udělá papíry i na skupinu C, tak už se na něj dvouletá zkušební lhůta nevztahuje.

MENTOŘI

Řidičák mohou mít od 1. ledna nově i sedmnáctiletí. Za volant ale budou moci usednout jen pod dohledem mentora, který musí sedět na sedadle spolujezdce.

  • Tím může být osoba, typicky někdo z rodiny, která sama vlastní řidičské oprávnění nejméně 10 let.
  • Navíc v uplynulých pěti letech nebyl dotyčnému udělen zákaz řízení a nemá žádné trestné body v systému. Od 17 let pak bude možné řídit osobní auta a dodávky s největší povolenou hmotností do 3,5 tuny, s nejvýše 8 místy k sezení kromě místa řidiče, ke kterým lze připojit přívěs o největší povolené hmotnosti do 750 kilogramů, případně i těžší, pokud ovšem celková hmotnost soupravy nepřevyšuje 3,5 tuny.

KONEC VOZENÍ DOKLADŮ

Při cestách po Česku už nemusí mít řidiči u sebe řidičský průkaz a technický průkaz vozidla, oba doklady však musí být platné. Letošek také zredukoval počet technických průkazů, skončil tzv. velký techničák. Ten už od začátku roku úřady nevydávají, v platnosti zůstává jen kartička malého technického průkazu. Další doklad, který už řidiči nemusí s sebou fyzicky vozit, je tzv. zelená karta, tedy doklad o pojištění. Ale pozor! Pokud se vydáte se svým autem za hranice, všechny doklady – tj. řidičák, kartu i techničák – musíte mít vždy u sebe.

DÁLNIČNÍ ZNÁMKY

Po více než 10 letech stoupne cena dálničních známek. Roční kupon zdraží z původních 1500 korun na 2300 Kč. Naopak u krátkodobých známek ceny mírně klesnou. Desetidenní bude stát místo stávajících 310 Kč nově jen 270 korun, měsíční pak zlevní o desetikorunu na 430 Kč. Novinkou je také zavedení jednodenní známky korun. Poplatek za užívání dálnic se nově vztahuje také na tzv. mild-hybridy, tedy vozidla kombinující spalovací motor a elektřinu – jejich majitelé zaplatí 25 % sazby časového poplatku.

Přečtěte si
Mirka Nová
30. 1. 2024 • 14:56

Na podzim jsem si pořídila nové auto, které komunikovalo pouze v němčině, ale tu já moc neovládám. Byl to pro mě dost velký problém. Naštěstí mi kamarád doporučil firmu na internetových stránkách http­s://ww­w.ces­tina­doau­t.cz­/, která nabízí překlady aut do češtiny. Druhý den přijel jejich technik a běhen chvilky mi nainstaloval do auta češtinu.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.