Víte, kde si dát pozor? Nejhorší kruhový objezd v Česku | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Víte, kde si dát pozor? Nejhorší kruhový objezd v Česku

Byl postavený jako provizorní, než se v roce 2017 otevře obchvat Třince.
Byl postavený jako provizorní, než se v roce 2017 otevře obchvat Třince. (Foto Aha! – Jana Gartnerová, Radary a nehody na Třinecku)

„Pozvěte faráře, aby kruhák vysvětil,“ volají lidé v Bystřici na Třinecku. Neuplyne týden, aby tam nebyla havárka. Jeden z místních koumáků dokonce sestříhal záběry z nehod na hudbu s tím, že o něm chystá písničku.

Zatímco všude jinde kruhové objezdy fungují bez problémů a havárky jsou na nich na rozdíl od předchozích křižovatek spíše výjimečné, ten bystřický u benzinové stanice už si vysloužil pověst Bermudského trojúhelníku. Od začátku roku tam policie eviduje pět střetů. „Nutno však uvést, že většina není policií evidována, neboť je řidiči řeší cestou euroformuláře bez naší účasti,“ vysvětlila mluvčí policie Eva Michalíková. Poslední bouračka se tam stala v neděli. „Dcera má zlomená žebra, brácha hrudní kost. Ještě že jsme vnoučata vzali vlakem,“ řekla příbuzná účastníků nehody.

Místní lidé mají jasno. „Ten kruhák je test inteligence. To už je na vymítače ďábla. Záchranka a policajti by si tam měli postavit základnu,“ říkají. „Na celonárodní dopravní konferenci ho dávali jako jeden z odstrašujících případů,“ poznamenal. Obec se proto rozhodla kruhový objezd zrušit. „Byl postavený jako provizorní stavba před obchvatem Třince, aby zklidnil situaci v době, kdy nám tady ještě jezdily tisíce kamionů. Četnost havárií je teď v místě hrůzostrašná,“ líčil starosta Bystřice Roman Wróbel.

Nejdřív vypořádat majetek

Bohužel vlastníkem a investorem tělesa kruhového objezdu byla obec Bystřice, ale pozemek pod ním patří Správě silnice Moravskoslezského kraje. Oba dva subjekty si tak mezi sebou musí vypořádat majetek. „Proto musíme se zrušením čekat. Pak by v místě měla zůstat klasická křižovatka,“ dodal Wróbel. To se ale nelíbí lidem, kteří k němu denně přijíždějí z vedlejších silnic.

Často rovně

Podle některých šoférů je u kruháku problém v tom, že to přes něj auta, přijíždějící od Třince, mohou střihnout rovně. Střed je trochu bokem. „V opačném směru od Jablunkova se zase vozy zhruba 50 metrů před ním dostávají jakoby do mrtvého bodu. Kdo to nezná, může si myslet, že má před sebou nějakou překážku a ne objezd,“ zmínili někteří řidiči.

Jenom líznou

A nejde jen o nehody, u kterých zasahuje policie a záchranáři, ale Technické služby Bystřice jezdí na objezd i několikrát týdně upravovat bloky v jeho středu. „Někteří řidiči je prostě jen líznou a posunou, aniž by to někam hlásili,“ dodal Wróbel.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.