Jeden z prvních strážníků u nás Pavel Škoch končí: Čtvrt století bez dovolené | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Jeden z prvních strážníků u nás Pavel Škoch končí: Čtvrt století bez dovolené

2023 Kovářovský strážník Pavel Škoch před svým posledním výjezdem.
2023 Kovářovský strážník Pavel Škoch před svým posledním výjezdem. (Foto Aha! – Vlaďka Hradská, archiv Pavla Škocha)

Po více jak 25 letech odešel na Silvestra do důchodu vesnický strážník Pavel Škoch (64) z Kovářova na Písecku. Na starosti měl rajón o desítkách kilometrů čtverečních. Na telefonu byl 24 hodin denně. Chytal zloděje, vyháněl podomní prodejce a pomáhal, kde se dalo.

„Do služby jsem nastupoval v 39 letech. Začátky byly pionýrské. Mít strážníka v obci nebylo zvykem. Na Kovářovsko začaly proudit davy podomních prodejců a podvodníků. Radava je vyhlášená rekreační oblast u Orlíku, tak se tu vykrádaly rekreační objekty ve velkém, mládež ničila po diskotékách obecní majetek,“ zavzpomínal Pavel Škoch.

Nebylo na auto

Zpočátku si auto půjčoval od starosty. Pak mu obec pořídila služebního favorita. Než objel všechny osady v rajónu, najel 50 kilometrů. Získal si důvěru místních a ti se naučili mu volat. „Dobrá byla spolupráce s milevskými policisty. Často jsem při obhlídce zahlédl cizí auto, volal jim a pak jsme chytili zloděje vykrádající rekreační objekt,“ uvedl Škoch.

Padlý vrtulník

Byl první na místě, když se zřítil při nácviku seskoků do vody policejní vrtulník mezi karavany na Radavě. V paměti má i odchyt 120 kg těžkého rotvajlera, kterého uspávali foukačkou z auta. Zážitky z práce by vydaly na knihu.

Místní znalost

Pavel svou práci miloval. Během let si ověřil, jak důležitá je místní znalost a důvěra občanů. „Dělal jsem to rád. Za ta léta práce obecního strážníka jsem nebyl nikdy na dovolené. Práci jsem všechno obětoval. Bavilo mě to tak, že i když jsem měl volno a lidi zavolali, tak jsem šel. Mám pět vnoučat, těším se, že se jim budu věnovat,“ dodal Škoch.

Strach neměl

Strach Pavel Škoch prý nikdy neměl. „Nikdy ale nevíte, co pachatel při zadržení na vás vytáhne. Volala mi paní, že u ní někdo spadl ve sklepě a ona ho vyrušila. Chlapíka jsem objevil v polích, skrýval se tam několik hodin. Měl u sebe několik nožů, páčidlo, pásku na přelepení úst. Ukázalo se, že to byl nebezpečný recidivista,“ vzpomínal na další případ Škoch.

Okrádání seniorů

Velkým problémem pro Kovářovsko byl několik let podomní prodej a okrádání seniorů. „Podvodníci si vytipovávali staré lidi, vetřeli se k nim a vykradli je. A stále se vraceli. Tak jsem po upozornění místních vyrazil například do Lašovic a chytil auto plné žen. Kradli po celém Česku. Pak jsem je viděl v televizi, jak je propouští z vězení při prezidentské amnestii,“ připomněl Pavel Škoch.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.