Daniel (12) byl po autonehodě na pokraji smrti, dnes chodí do školy | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Daniel (12) byl po autonehodě na pokraji smrti, dnes chodí do školy

Po nehodě na tom nebyl vůbec dobře.
Po nehodě na tom nebyl vůbec dobře. (Fakultní nemocnice Ostrava)

Hrůzou si prošla rodina Čtvrtkových z Paskova na Frýdecko-Místecku, když jejich Daniel (12) v létě utrpěl těžké zranění hlavy při nehodě. Lékaři z Fakultní nemocnice Ostrava však umí zázraky, chlapce zachránili a následky skoro nejsou poznat!

Po letošní červencové autonehodě u slovenské Čadci odvezla Daniela Čtvrtku záchranka na hraně života a smrti do místní nemocnice, ale dlouho v ní nepobyl, vzápětí putoval kvůli závažnosti zranění k expertům do Ostravy. „Byl v hlubokém bezvědomí. Zajistili jsme komplexní péči včetně monitorace nitrolebního tlaku. Opakovaně jsme prováděli CT vyšetření a magnetickou rezonanci mozku, abychom věděli, co se v hlavě děje. Zjistili jsme prokrvácení a zhmožděniny,“ popsal primář Tomáš Zaoral.

Po osmi dnech byl Daniel probuzen z umělého spánku. Díky intenzivní péči a rehabilitaci začal dělat velké pokroky. „Ze začátku jen ležel, nevnímal a nereagoval na okolí, živil se sondou do žaludku. Sestry se o něho staraly a obracely ho na lůžku, aby nevznikly proleženiny,“ popisoval Zaoral. Daniel je velkým bojovníkem. Po několika dnech komunikoval, za pár dalších už cvičil chůzi! A dnes? Po pobytu v lázních je to prý skoro stejný puberťák jako dřív. Vrátil se i do školy! „Někdy ho musím odvézt po dvou hodinách domů, ale někdy vydrží celé vyučování,“ má radost chlapcův táta Karel.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.