Fitness trenérka Petra (39): Denně zametala lopatku své kůže! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 30. dubna 2024

Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce

Fitness trenérka Petra (39): Denně zametala lopatku své kůže!

PŘED Puchýře měla na obličeji i skoro celém těle.
PŘED Puchýře měla na obličeji i skoro celém těle.  (Foto archiv Petry Prokešové)

Máma dvou dětí Petra Prokešová (39) z Němčiček na Břeclavsku před pěti lety kvůli atopickému ekzému prožívala doslova peklo na zemi. Neustálé škrábání, svědění a bolest, kvůli kterým nemohla ani spát. Každé ráno u postele zametala lopatku své sloupané kůže!

Petřino zdraví bylo komplikované už od dětství, kdy byla silný astmatik a v nemocnici byla jako doma. Před lety se však přidal ještě atopický ekzém. „Tato nemoc přináší různá úskalí. Celé tělo svědí a bolí. Nejde jít do práce, protože jediný pohyb v oblečení vám brání. Jen poleháváte ve velké bavlněné košili, máčíte tělo ve všem možném, zkoušíte různá doporučení, která nefungují,“ vypráví pro Aha! Petra.

Puchýře po obličeji

Léčila se kortikoidy, ovšem bezvýsledně. „Moje tělo už nezvládlo dávku všech těch kortikoidů a stávkovalo. Zrovna když jsem byla na návštěvě u rodičů v jižních Čechách, udělaly se mi puchýře po celém obličeji. Ocitla jsem se na pohotovosti v Českých Budějovicích, kde zjistili, že se jedná o akutní pásový opar,“ vzpomíná.

Štěstí v neštěstí

A právě tam se na Petru usmálo štěstí v neštěstí. Přišel se na ni podívat primář zdejšího kožního oddělení Jiří Horažďovský, který mladé ženě doporučil biologickou léčbu. A ta skutečně zabrala! „Došlo asi k osmdesátiprocentnímu zlepšení stavu. Občas mě trápí suchá místa v obličeji, na krku nebo v podkolenních a loketních jamkách, ale už to není ekzém na 95 procentech kůže jako dříve, kdy jsem nemohla spát, ani normálně žít,“ raduje se Petra. O svou zkušenost se podělila na instagramové skupině Tělo s příběhem.

Zlato v kulturistice

Petry zdravotní stav je náhle mnohem lepší. Zvládá se starat o svou rodinu, může na částečný úvazek chodit do práce a působí i jako fitness trenérka. Právě láska k pohybu bylo totiž vždy to, co Petru donutilo vstát z postele, když na tom byla bídně. „Nyní jsem měla možnost reprezentovat Česko na světové soutěži v naturální kulturistice, kde jsem získala zlato ve své kategorii,“ je na sebe pyšná Petra.

Cestuje s povlečením

I tak ale stále má jistá omezení. „Musím oblékat jen bavlněné oblečení, dodržovat doporučení ohledně kosmetiky či jídla, většinou si všude vozím i své povlečení a na různé výlety vezu kufr plný mastiček,“ přiznává Petra. Tabu je také koupání v chlorovaném bazénu nebo přírodním koupališti. Po roce biologické léčby ale Petra ví, že je zpátky ve skutečném životě. „Nikdy to nevzdávejte a bojujte,“ vzkazuje.

Víte, že...

...atopický ekzém je chronické zánětlivé onemocnění kůže?

...nemocní mohou skončit i na kapačkách?



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.