Popálený na 89 % těla: Návrat na místo, kde ho zachránili | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pondělí 29. dubna 2024

Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav

Popálený na 89 % těla: Návrat na místo, kde ho zachránili

S rodinou připil na nové popáleninové centrum.
S rodinou připil na nové popáleninové centrum. (Foto Aha! – Michal Charbulák)

Přežil hrozivý výbuch metanu, měl popálené takřka celé tělo, tři měsíce strávil ve špitále. Teď se bývalý horník Michal Koleno (45) z Orlové vrátil na místo, kde mu zachránili život, do Fakultní nemocnice v Ostravě.

Tragédii ze srpna roku 2015 už z hlavy nikdy nevymaže, pobyt v nemocnici si ale nepamatuje. „Naposledy vím jen o příjezdu do nemocnice, pak mě dali do umělého spánku. Byl jsem popálený na 89 procentech těla,“ vylíčil Michal Koleno. Lékaři ho zachránili léky, infuzemi, výživou do žíly i do střev, antibiotickou léčbou a operacemi. „Z těch mála míst, kde byla kůže dobrá, mi ji odebrali, pomocí přístrojů šestkrát zvětšili a dávali na popálená místa,“ líčil horník.

Michal ležel v nemocnici od srpna do listopadu. „Měl jsem 30 operací během dvou měsíců. Komplikace nastaly u kůže na hlavě, kvůli infekci. Šel jsem pod laser, aby se rány zatáhly. Pak už jsem mířil na rehabilitace,“ popsal. Ve čtvrtek se tam, kde se havíř podruhé narodil, vrátil. Fakultní nemocnice slavnostně otevřela k nepoznání zmodernizovanou jednotku intenzivní péče popáleninového centra a pozvala i pana Michala. Přišel i s rodinou. „Moc mě podporovali. Na syny i ženu jsem pyšný, jak to zvládli,“ usmál se na závěr.

Michal Koleno se již cítí dobře.

100 metrů běhu o život

Okamžiky před i po výbuchu si Michal pamatuje velmi dobře. „Jeden z kluků vedle mě řval. Nikdy to nedostanu z hlavy. Bohužel nepřežil. Tlaková vlna mi shodila lampu, lampa začala hořet, nedalo se nadechnout, žár byl obrovský. Odepl jsem opasek a v šoku, nebo pudu sebezáchovy jsem běžel sto metrů na čerstvé větry, kde se dalo nadechnout,“ popsal hrůzu v podzemí.

Co se stalo?

Výbuch metanu 6. srpna 2015 v Dole Darkov zasáhl pět lidí. Tři horníci pod zemí zahynuli.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.