Oblíbená akce v Safari Parku Dvůr Králové: Dýňové hody s nádivkou | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 3. května 2024

Svátek slaví Alexej, zítra Květoslav

Oblíbená akce v Safari Parku Dvůr Králové: Dýňové hody s nádivkou

Surikaty si užívají dýně hlavně jako prolézačky a úkryty. Podobně to mají mangusty.
Surikaty si užívají dýně hlavně jako prolézačky a úkryty. Podobně to mají mangusty. (Foto Helena Hubáčková)

Dýňovou nadílku začala dostávat zvířata v královédvorském safari parku. Pracovníci zahrady jim tykve přidávají k obohacení jídelníčku, nebo ke hraní v rámci tradiční podzimní akce Týden duchů.

Návštěvníci zoo mohou až do posledního říjnového víkendu pozorovat, jak jednotlivé zvířecí druhy s tykvemi nakládají. „Řada býložravců je oceňuje jako zpestření jídelníčku. Díky tvaru je ale také zabaví, protože si po výběhu mohou dýněmi koulet. Pro masožravce znamenají zpestření v rámci nezvyklých pachů. Je to ideální podnět pro hry, během kterých předvádějí své lovecké dovednosti,“ uvedl mluvčí východočeské zoo Michal Šťastný. A aby byly dýně pro šelmy ještě lákavější, dostávají do nich to, co jim chutná. „Ty menší oblíbené červy nebo cvrčky, větší druhy na kusy nařezané maso,“ doplnil Šťastný. Návštěvníci zoo uvidí dýňové hody u slonů, lemurů, surikat, šimpanzů, afrických prasátek štětkounů, mangust, gepardů a dalších zvířat.

Strašidelné večery

Během Týdne duchů, který začíná dnes a končí 29. října, je areál ozdobený africkými dekoracemi v podobě domorodých masek, duchů a kostí a každý večer se v něm rozsvítí dýňové lucerny, takže si lidé užijí i strašidelnou atmosféru.

Uplakaný týden ČR

Chladně fouká do Česka od západu, dnes tam naměříme místy jen čtrnáct stupňů. Naopak jih Moravy si ještě užije teploty o deset stupňů vyšší a modré nebe Už zítra ale pocítí ochlazení i jihovýchod republiky. Celý příští týden by měl být zamračený a poměrně deštivý. Teploty se budou nejčastěji pohybovat kolem šestnácti stupňů.

Jak bude

Dnes: zataženo, místy přeháňky. Den 18 až 24 °C, na Z i 14 °C.

Zítra: oblačno, občasný déšť. Noc 7 až 14 °C, den 13 až 17 °C.

Pondělí: od JZ přibývání oblačnosti. Noc 3 až 9 °C, den 14 až 18 °C.

Úterý: zataženo, přeháňky. Noc 3 až 10 °C, den 14 až 18 °C, na JV až 20 °C.

Středa: zataženo, přeháňky. Noc 8 až 14 °C, den 11 až 15 °C, na V až 17 °C.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.