To jako vážně? Na horách sníh, lesy plné hub | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

To jako vážně? Na horách sníh, lesy plné hub

Průměr kloboučku byl úctyhodných 32 centimetrů.
Průměr kloboučku byl úctyhodných 32 centimetrů. (Foto čtenáři Aha!, Humlnet, Hydronet, ČTK/R. Petrášek )

Babímu létu definitivně odzvonilo. Vrcholky hor pocukroval první sníh. V lesích stále ještě čekají na houbaře obří hřiby. Ukončí jejich růst noční mrazy, nebo bude houbařská sezona pokračovat?

Podzim vtrhl do střední Evropy ze severozápadu. Chladný vzduch přinesl do nejvyšších poloh sněžení. Včerejší ráno bylo mrazivé. „Nejníže spadla teplota na Březníku na Šumavě. Bylo tam minus 9,2 stupně, což byl i rekord pro dnešní den,“ uvedla Tereza Matušková z Českého hydrometeorologického ústavu. Nemrzlo ale jen na horách. V nižších polohách byla největší zima ve Stříbře a Konstantinových Lázních na Tachovsku, kde bylo shodně minus 4,1 stupně.

Mrznout ráno bude ještě zítra, pak by měly teploty posupně růst. Po přední straně brázdy nízkého tlaku vzduchu nad západní Evropou bude do střední Evropy proudit teplejší a vlhčí vzduch od jihozápadu. Postupně se nad Českem vytvoří frontální rozhraní oddělující studený vzduch na severu od teplého na jihu. V Libereckém kraji tak naměří místy jen čtyři stupně, zatímco jih republiky si bude užívat poměrně příjemných šestnáct stupňů.

Otužilá houbařka Lucie Vaňková se svým obřím hřibem.

Jak bude?

  • Dnes: polojasno. Dnes 8 až 12 °C.
  • Zítra: skoro jasno. Dnes –4 až 2 °C, den 10 až 14 °C.
  • Čtvrtek: zataženo, od JZ místy občasný déšť. Noc 3 až 7 °C, den 10 až 14 °C, na jihu až 16 °C.
  • Pátek: oblačno, občasný déšť. Na horách sněžení. Noc 5 až 9 °C, den od 6 °C na S do 16 °C na J.
  • Sobota: oblačno, občasný déšť, na S nad 600 m i srážky sněhové. Noc 2 až 7 °C, den od 4 °C na S do 16 °C na J.



Přečtěte si
Jan Kocián
19. 10. 2023 • 02:53

Zítra v pátek letních +25 na jihu a jihovýchodě Moravy. V sobotu studená fronta. Střed tlakové níže je označen křížkem na severní hranici Česka. Studené fronty přinášejí teplo, proto bude v sobotu nakonec pršet, v neděli bude vydatně pršet na východě Moravy a ve Slezsku, s možností bouřek, ale ty budou četnější na Slovensku.

Bleskové povodně v západní Evropě už ve čtvrtek. Závažné bleskové povodně na jihovýchodě Francie v pátek! Bleskové povodně v Itálii a na Balkáně v sobotu. V Alpách samozřejmě napadne přes metr sněhu!

Jan Kocián
18. 10. 2023 • 23:59

V jihozápadních Čechách se podle ČHMÚ měly případné mlhy rozpustit. A jak to dopadlo? Někde ani ráno mlhy nebyly, ale během dopoledne vznikla nízká inverzní oblačnost a pak i odpoledne bylo ve městech kolem +3 °C, nakonec se pozdě odpoledne nízká oblačnost rozpustila, takže bylo +6 °C. Podle předpovědi mělo být aspoň 10 °C, takže chyba o 4 °C na pár hodin dopředu dnes ve středu.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.