Jedinečná podívaná na obloze: Unikátní bílá duha | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 30. dubna 2024

Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce

Jedinečná podívaná na obloze: Unikátní bílá duha

Duha byla pastvou pro oči.
Duha byla pastvou pro oči. (Foto pro Aha! – Zdeněk Horák)

Úchvatný meteorologický jev! Na obloze v Podkrkonoší se objevila méně známá a ne tak častá bílá duha. Vznikla zásahem slunečních paprsků do mlhavého počasí, které tu panovalo po dešti.

„Sledoval jsem ji asi 15 minut na kopci v Kunčicích nad Labem. Takhle krásnou jsem ji ještě neviděl,“ popisoval Aha! pozorovatel Zdeněk Horák. Za to, že oblouk nevypadal jako klasická barevná duha, mohly oproti dešťovým mnohem drobnější mlžné kapky, které nejsou schopné barvy světelného spektra rozdělit. „Obecně se jeví jako příď slabě červené a modré,“ vysvětlila meteoroložka Dagmar Honsová.

Konec týdne proprší

Během dneška lze očekávat zpočátku zamračenou oblohu a na východě Česka déšť. Od západu začne být postupně polojasno, k večeru se ale obloha znovu zatáhne a může opět zapršet. Podobně by mělo být také zítra a v pátek, kdy déšť zasáhne celé území republiky. Oblačný se očekává i začátek víkendu. Nejvyšší odpolední teploty se budou pohybovat kolem 15 stupňů.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.