Strašák jménem syndrom karpálního tunelu. Jak na něj vyzrát? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Strašák jménem syndrom karpálního tunelu. Jak na něj vyzrát?

 (SWISS PHARMACEUTICAL INVESTMENT LLC)

Syndrom karpálního tunelu patří mezi nejčastější nemoc z povolání. Obvykle se objevuje u lidí pracujících s počítačem, u dělníků, klavíristů, žurnalistů a mnoha dalších profesí. Z počátku se projevuje jen brněním nebo trnutím prstů a zápěstí. Pokud se však neléčí, může skončit až ztrátou citlivosti v ruce.

Co je to syndrom karpálního tunelu?

K syndromu karpálního tunelu dochází neustálým opakováním stereotypních pohybů nebo vystavením zápěstí velkému tlaku. Postihuje nejčastěji ženy ve věku 40–60 let, jelikož je spojeno mimo jiné s hormonálními změnami, které ženské tělo postihují při užívání antikoncepce, v období menopauzy nebo v těhotenství. Ze začátku se syndrom karpálního tunelu projevuje zcela nenápadně a pozvolna začíná nabírat na intenzitě. Typickými příznaky jsou brnění nebo mravenčení, oslabená citlivost, ztuhlost, pálení a bolest v rukou a konečcích prstů.

Jak syndromu karpálního tunelu předejít?

Pokud patříte do skupiny lidí, která vykonává denně jednostranný pohyb a máte předpoklady pro rozvoj syndromu karpálního tunelu, měli byste přistoupit k některým preventivním opatřením. Tady jsou ty nejúčinnější.

  • Dělejte krátké a časté přestávky. Lidé pracující s počítačem by měli omezit dlouhodobou zátěž a dělat pravidelné přestávky, při kterých je vhodné ruce protřepat a šlachy protáhnout.
  • Používejte ergonomické pomůcky. Odborníci doporučují používat ergonomickou klávesnici a myš, které jsou speciálně uzpůsobené tomu, aby byly lokty a zápěstí ve stejné poloze a nedošlo k jednostranné zátěži. Vhodné jsou i speciální podložky pod myš, které vaše zápěstí udrží ve vyvýšené poloze.
  • Udržujte ruce v teple. Zejména dělnické profese pracující na stavbách by měly v zimních měsících udržovat ruce v teple. Právě prochladnutí může vést k bolesti a ztuhlosti rukou. Proto používejte rukavice.
  • Omezte solení. Nadměrná konzumace soli totiž vede k zadržování vody v těle a následnému vzniku otoků, což může ještě zhoršit tlak na střední nerv v zápěstí.

Rychlá úleva od bolesti

Při bolesti je vhodné omývat ruce ve studené vodě nebo můžete přikládat ledové obklady. Pomáhá také zápěstní dlaha, která udrží zápěstí v ergonomické poloze. Ke zmírnění obtíží lze postižené místo masírovat různými mastmi a krémy na přírodní bázi. Už naše babičky a prababičky se při obtížích obracely o pomoc k přírodě.

V lékárně vybírejte přípravky s obsahem rozrazilu, který ulevuje od bolesti. Vhodná je také přeslička, která působí hojivě a příznivě ovlivňuje pružnost a pevnost cévních stěn. Od mravenčení a brnění prstů dokáže ulevit extrakt chmele. Pro své hojivé účinky je hojně využíván i světlík lékařský. S otoky ruky si naopak poradí bylinka tužebník. Zlepšit krevní oběh a pomoci s regenerací nervů umí pupečník.

První pomoc z lékárny

Při prvních příznacích obtíží doporučují lékárníci zdravotnický prostředek KARPAL AKUT FORTE, který omezuje bolestivost a zlepšuje citlivost prstů. Obsahuje zklidňující rostlinné extrakty rozrazilu, přesličky, světlíku a chmele. Díky tomuto složení účinně bojuje s příznaky karpálních tunelů (mravenčení, pálení, trnutí, oslabená citlivost). Nově také potlačuje otoky a posiluje nervy ruky. Při pravidelné aplikaci dochází k úlevě postižené oblasti a také k prevenci vzniku tohoto problému.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.