Zdravotní rádce! Jak se bránit syndromu karpálního tunelu? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Zdravotní rádce! Jak se bránit syndromu karpálního tunelu?

ilustrační foto
ilustrační foto (Profimedia.cz)

Syndrom karpálního tunelu patří k nejčastějším nemocem z povolání. Postihuje dělníky se sbíječkami, kadeřnice, hudebníky i zubaře. Největší rizikovou skupinou jsou ale lidé sedící u počítačů.

„Syndromu karpálního tunelu se také výmluvně říká »myšitida«. Při několikahodinové práci s počítačovou myší dochází v oblasti zápěstí k útlaku nervu svalů dlaně,“ vysvětluje hlavní fyzioterapeutka FYZIOkliniky Iva Bílková. „K útlaku může vést i přetížení šlach předloktí při psaní na klávesnici. Vhodná je proto podložka s podporou zápěstí a pravidelné protahování ruky,“ doplňuje ještě.

Tato nemoc vzniká také po úrazech či v důsledku hormonálních změn, při revmatologických onemocněních nebo cukrovce. „Projevuje se zhoršenou jemnou citlivostí a brněním prstů. Bolest při zátěži může vystřelovat až k lokti. Oslabena bývá také jemná motorika. Nejčastěji bývá postižena ruka dominantní. Lidé přijdou někdy k lékaři až ve fázi, kdy prsty již nemohou nabrat ani špetku soli a z rukou jim padají věci,“ říká chirurg MUDr. Viktor Fiker z Perfect Clinic.

ilustrační foto

PRVNÍ POMOC

Od bolesti uleví studené zábaly a masáž svalů ruky, dlaně, předloktí a celé paže až po šíji, například i s použitím míčků. „Je-li ve šlachách či vazu přítomný zánět, efektivní léčbu nabízí kombinace manuální fyzioterapie s rázovou vlnou. Fyzioterapeutické cvičení zaměřujeme především na uvolnění oblasti zápěstí, svaly a svalové skupiny předloktí a ohybače prstů,“ vyjmenovala Iva Bílková.

VHODNÁ LÉČBA

Kromě fyzioterapie se karpální tunel léčí i léky proti otoku nebo na podporu regenerace nervu a provádí se dlahování. „Není-li syndrom karpálního tunelu rozpoznán a léčen včas, přistoupí se k operaci. Lékař v místní anestezii protne pevný vaz, který tunel obsahující šlachy a nerv pevně uzavírá, a tím vrátí nervu potřebné krevní zásobení,“ popisuje doktor Fiker. „V případě neřešení problému může dojít k nevratnému poškození nervu a svalů a tím trvalému postižení ruky, kde už ani operace nepomůže,“ varuje.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.