Jak bojovat proti nezdravé pleti a vráskám? Správným spánkem! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Jak bojovat proti nezdravé pleti a vráskám? Správným spánkem!

 (pixabay)

Existuje něco jako správný spánek? Za nás určitě ano! Je to takový spánek, díky kterému kompletně zregenerujete své tělo a ráno se budete cítit maximálně odpočatí a připraveni na to řešit úkoly celého dne. Dokonce se můžete probudit tak, že vaše pleť bude jen zářit!

Dostatek spánku na prvním místě

To, že by zdravý dospělý člověk měl spát 7 až 8 hodin, je často zmiňovaný fakt. Naše tělo to potřebuje kvůli regeneraci, imunitnímu systému i fyziologické obnově. Díky kvalitnímu a dostatečně dlouhému spánku se vaše pleť stihne plně zregenerovat, vyplaví se z ní nečistoty a obnoví se buňky.

Jak takto blahodárného spánku dosáhnout? Ideální je pravidelný režim a spánek převážně v nočních hodinách – dlouhé ponocování rozhodně není vhodné. Pokud máte problémy se včasným usnutím, vysaďte v odpoledních hodinách kofeinové nápoje. Káva, zelené a černé čaje i energetické nápoje bývají našimi každodenními pomocníky, jejich konzumaci bychom ale měli soustředit do dopoledních hodin.

Může se nám zdát, že kýžený efekt mají tyto nápoje jen pár hodin po vypití, avšak tělo kofein tráví i 12 hodin. Jeho odpolední konzumace tedy může mít vliv na naše usínání.

Únava z nevyspání se pak kromě naší psychiky podepisuje i na naší pleti. Jedním z nejběžnějších znaků unavené pleti je bledost. Kvůli nevyspání může být v obličeji zhoršená cirkulace krve, což vede k tomu, že pleť ztratí svou přirozenou barvu a stane se matnou a bledou. Dalším markantním znakem jsou tmavé kruhy pod očima. Tyto kruhy jsou často způsobeny rozšířením cév nebo hromaděním tekutin.

Kromě toho může unavená pleť zdůraznit vrásky. Nedostatek spánku může způsobit, že tyto známky stárnutí budou více viditelné, a to zejména v oblasti očí a na čele. Snad neexistuje žena, která by své stárnutí pleti chtěla vystavovat na odiv – spíše naopak.

Jak často měníte povlečení?

Při převlékání povlečení rozhodně neplatí, že méně je více. Naopak, čím častěji povlékáte peřiny, tím lépe. V povlečení se hromadí pot, odumřelé částečky kůže, bakterie i alergeny. Nic z toho na své pleti rozhodně mít nechcete.

Pokud vaše pleť trpí na akné, různá začervenání či podráždění, zkuste povlak na polštář měnit co dva dny. Často se v něm totiž zdržují bakterie, které mají akné na svědomí.

A pokud chcete extra péči, měli byste upřednostnit saténové povlečení. Saténová tkanina má hladký a kluzký povrch, který minimalizuje tření mezi pokožkou a povlečením. Díky hladkému povrchu saténu nedochází k tvorbě záhybů nebo vrásek na pleti v důsledku tření. To může být zejména prospěšné pro ty, kteří mají citlivou pokožku.

Saténové povlečení může pomoci také křehkým vlasům. Na rozdíl od hrubších materiálů, jako je bavlna či len, nemá saténová tkanina tendenci zachytávat vlasy nebo způsobovat jejich lámání.

Svou výbavu ložního prádla můžete rozšířit snadno a levně, pomůže vám s tím akční leták Kaufland, kde kromě potravin naleznete také akční nabídky povlečení či prostěradel. Pokud nechcete čekat na akce, kvalitní a stylové povlečení za příznivé ceny vám nabídne i stará dobrá IKEA.

Spaní na boku může způsobovat vrásky

Víte, jak nejčastěji spíte? Pokud milujete spaní na boku, pak pro vás tato zpráva zřejmě nebude pozitivní. Spaní na boku může přispět k vzniku vrásek na obličeji, zejména pokud takto spíte často nebo dlouho.

Při spaní na boku často dochází ke tření pokožky o povlečení nebo polštář. Toto tření může způsobit tvorbu vrásek na místech, kde dochází k opakovanému kontaktu, jako jsou lícní kosti, brada a čelo. Polštář navíc kůži často stlačuje, a to převážně v oblasti spánků, tváří i úst.

I s tímto vám může pomoci saténové povlečení, které tření výrazně snižuje. Navíc existují speciální polštáře s výkrojem, které umožňují ležení na boku tak, že se problematické partie povrchu polštáře nedotýkají, a tím pádem se nestlačují ani nekrabatí.

Večerní odlíčení je samozřejmostí

Pokud pravidelně pečujete o svou pleť, pak jistě víte, že se večer musíte odlíčit, ať se děje, co se děje. Během dne se na vaší pleti hromadí nečistoty, jako jsou prach, znečištění z ovzduší, mastnota a odumřelé kožní buňky. Odlíčení pomáhá tyto nečistoty odstranit a udržet pleť čistou.

Make-up navíc obsahuje různé látky, které mohou způsobit ucpání pórů, podráždění pleti a tvorbu akné i vrásek, pokud na pleti zůstanou přes noc. Příště si tedy před spaním vyčistěte nejen zuby, ale i obličej.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.