Jak správně mýt auto?! Dejte ho do lesku | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 28. dubna 2024

Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert

Jak správně mýt auto?! Dejte ho do lesku

Jak správně používat ruční myčku
Jak správně používat ruční myčku (Svět motorů/Jiří Pekárek)

Správné mytí auta je důležité pro jeho ochranu před korozí a poškozením. Při mytí karoserie je důležité používat správné postupy, abyste zabránili poškrábání laku a odstranili všechny nečistoty a špínu. Aha! ví, jak na to.

Ruční mytí

Před mytím nejdřív odstraníte z laku hrubé nečistoty, jako jsou písek, prach a ptačí trus. K předmytí můžete použít speciální přípravek nebo vodu s čističem na okna. K mytí použijte autošampon a mycí rukavici. Rukavici namočte do kbelíku se šamponem a začněte mýt auto zeshora dolů. Dbejte na to, abyste rukavici po každém použití propláchli v kbelíku s čistou vodou. Po umytí auto důkladně opláchněte čistou vodou. Poté ho vysušte měkkým hadrem nebo ručníkem.

Bezdotyková myčka

Trendem je v poslední době tzv. bezdotykové mytí. Jedná se o box, který je vybaven jedním či více vysokotlakými čističi – tlakovými myčkami, které se ovládají z panelu. Hlavní výhodou tohoto způsobu mytí automobilu je, že má řidič větší variabilitu mytí, může se více zaměřit na znečištěné partie vozu. Tlak vody je navíc tak velký, že dokáže umýt i hodně zažrané nečistoty. Tyto myčky jsou většinou levnější než klasické automyčky a mají často nepřetržitý provoz. Je to však fyzicky náročné a tak trochu »špinavá práce« a je nutné mít určité znalosti, jak vůz správně umýt. Jsou také šetrnější k životnímu prostředí, protože se v některých z nich nepoužívá chemie, říká Emir Čorič ze společnosti Kärcher.

Klasická automyčka

Nejrozšířenější je metoda mytí vozidel v klasické automyčce s pojezdovými portály, nejčastěji s kartáči a vysušováním. Hlavní výhodou je pohodlí. Mezi další výhody pak patří široká škála programů podle druhu znečištění vozidla nebo přání řidiče. Od základních (oplach vodou a mytí kartáči), přes pokročilé s voskem nebo mytím kol, až po prémiové s použitím nanovosku a mytím podvozku. Nevýhodou starších myček je, že se kartáče nemusí dostat všude, a hrozí tak nedokonalé umytí hlavně okolo zrcátek. Je tu ale také riziko poškození laku karoserie. To vzniká v případě, že na laku auta jsou hrubé nečistoty, které nejsou odstraněné předmytím boků a střechy. Kartáče pak nečistoty strhávají a může dojít k poškrábání laku. Nové portálové mycí linky, kde funguje boční a střešní vysokotlaké předmytí, oba tyto nedostatky eliminují.

Tipy

• Auto myjte ve stínu, aby se lak zbytečně nepálil.

• Pokud máte na laku vosk, můžete ho po umytí obnovit. Při mytí auta se vyhněte následujícímu:

• Nepoužívejte tvrdé houby nebo kartáče, které by mohly lak poškrábat.

• Nepoužívejte chemické čističe, které nejsou určené k mytí aut.

• Nenechte auto schnout na slunci, protože by se na laku mohly vytvořit skvrny.

Přečtěte si
Mirka Nová
26. 9. 2023 • 05:16

Zajímavé rady, jak správně čistit auto v myčce. Já si ho osobně myji raději doma, a na to si kupuji na internetových stránkách https://www.eg-deta­ilin­g.cz­/cis­tici-prostredky/, kvalitní prostředky na čištění aut. Snažím se, abych se správně starala o karoserii, kterou mi jednou zničili právě v myčce aut. Občas si zajedu do samoobslužné, ale to hlavně v zimě.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.