Motorádce Aha! Bezpečné mytí auta v zimě! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Motorádce Aha! Bezpečné mytí auta v zimě!

Ilustrační foto
Ilustrační foto (shutterstock)

Sůl, posyp silnic, bláto, špína. V zimě stačí ujet pár kilometrů a můžete znovu do myčky. Volit ale musíte jiné programy než v létě, a když pořádně přituhne, myčce se raději vyhněte.

Názory řidičů se různí. Jedni by v zimě myli auto skoro pořád, druzí se myčce raději vyhýbají. Podle odborníků z německého autoklubu ADAC není správně ani jedna varianta.

Vždy s předmytím

V zimním období důsledně vyžadujte program s předmytím. A může to být i v rámci toho nejlevnějšího programu. Jediné, co je důležité, je důkladně smýt všechny krystalky soli a hrubé částice posypu předtím, než se laku a skla dotknou kartáče. Předmytím se i zmírní teplotní šok, který mohou způsobit pozdější fáze mytí, jako je třeba horký vosk.

Preferujte ruční práci

V zimě se doporučuje vyhledávat myčky, kde alespoň předmytí provádí člověk. Portálové systémy totiž nemusí vždy smýt nečistoty i z těžko přístupných míst. Drahé programy, zahrnující dodatečné voskování a ochranou vrstvu na podvozek, jsou podle odborníků jen málo účinný přepych. Daleko účinnější jsou pravidelné kontroly a ochranný nástřik podvozku v autoservisu.

Hranice je –10 °C

Lak, skla i pryžové a plastové části vozu trpí především při extrémních výkyvech teplot. Nejvíc náchylné na problémy jsou staré poškozené laky nebo nově přelakované části vozu. Nebezpečný teplotní šok způsobený teplou vodou v myčce hrozí při teplotách nižších než –10 °C. Rozhodně auto před návštěvou myčky zahřejte na provozní teplotu, jinak vám může i prasknout čelní sklo.

Sůl auto nesežere

Slaný nálev, který při jízdě po posolené silnici na karoserii šplíchá od kol, sice výrazně urychluje korozi, ale podle odborníků se přeceňuje. Platí to totiž pouze pro místa se silně poškozeným lakem, zatímco nový lak si se solí hravě poradí. Auta dnes mají i utěsněné dutiny a používá se pozinkovaný plech, kterému sůl nevadí.

Stejně často jako v létě

Pokud nejsou extrémní podmínky, auto myjte, kdykoliv se vám zdá špinavé. Tedy se stejnou frekvencí jako v létě.

Čisté je bezpečnější 

Mytí auta v zimě je důležité i pro bezpečnost. Jezdíme častěji potmě a šmouhy na skle umí znepříjemňovat světlo od protijedoucích aut. Čisté auto je také kvůli odleskům v noci vidět na větší vzdálenost.

Přečtěte si
Lubica258
31. 8. 2022 • 05:51

Já se teda přiznám, že jezdím v zimě s autem do myčky. Když je zima, tak se mi nechce máchat na zahradě ve vodě a auto mýt a leštit. To ty peníze obětuju. Od jara do podzimu je to ale jiný. Koupila jsem si kvalitní autokosmetiku zde http­s://ww­w.2d­in.cz/ a jde s ní špína krásně dolů, tak to si auto myju sama .

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.