Přes trávicí trakt se budou léčit deprese či anorexie

Při nadšení cítí člověk v břiše »motýlky«, když je nervózní, chce se mu zvracet a při reklamě na pizzu dostane hlad. Asi víme, že to vše má na svědomí trávicí soustava, její mikrobiom, konkrétně pak propojení s mozkem.
Trávicí soustava je prostředím pro mikrobiom, což je shluk mikroorganismů (bakterie, viry, protisty) zodpovědných nejen za trávení, ale také za imunitu a další zásadní funkce organismu. Podle posledních vědeckých výstupů, je hluboké propojení s mozkem definováno např. produkcí serotoninu. Až 95 % serotoninu dodávají mozku střeva a jejich obsah. To, že si např. zaběháme a dostane se nám pocitu uspokojení, štěstí, je závislé také na funkci mikrobiomu.
„Aktivuje imunitní systém a je schopen pracovat nezávisle na mozku. Má ovšem také vliv na cukrovku, obezitu, vysoký tlak,“ upozorňuje dr. Gail Cresciová, gastroenteroložka a nutriční expertka z Clevelandu.
Spojení s duševní kondicí
Věda prý není daleko od možnosti zpomalovat přes mikrobim Alzheimerovou chorobu. Rovněž autismus bude možné nějakým způsobem eliminovat. „Mikrobiom má vliv i na duševní choroby, jako je deprese, autismus, mentální anorexie. Jedna studie ukázala, že po přenosu stolice zdravých jedinců se snížily u příjemců projevy autismu. Zlepšilo se nejen jejich zažívání, ale i psychický stav, ubylo záchvatů,“ zmínila v rozhovoru pro časopis Vesmír prof. Helena Tlaskalová‑Hogenová, předsedkyní České mikrobiomové společnosti.
Stres škodí
Podle výzkumů v Nizozemsku, kde se porovnávaly vzorky napříč planetou, jsou na tom Češi ohledně mikrobiomu bídně. „Ve srovnání s jiným národy, například Řeky či Japonci, jsme měli výrazně méně prospěšných bakterií,“ upozornila ještě paní profesorka. Je za tím způsob života a stravování: málo fyzické aktivity, málo vlákniny, která podporuje množení prospěšných bakterií, zato hodně stresu. Co z toho vyplývá? Zpestřit stravu, přidat zeleninu, vlákninu, ořechy, fermentované a kysané výrobky, kefír, jogurty. Zmírnit přísun cukrů, solí a také uzenin a polotovarů, kde jsou zastoupeny konzervanty.