Jsme to, co jíme: Myslí za nás dokonce i střeva | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 16. dubna 2024

Svátek slaví Irena, zítra Rudolf

Jsme to, co jíme: Myslí za nás dokonce i střeva

Trávicí systém vysílá signály, kterých bychom si měli všímat.
Trávicí systém vysílá signály, kterých bychom si měli všímat. (Foto: Scom, ara)

Lidské tělo je vůbec nejdůmyslnější »stroj«, který existuje. A ačkoli se o to vědci usilovně snaží, zdaleka jsme ještě neodhalili všechny jeho záhady. Velkou neznámou je například takzvaná enterická nervová soustava (ENS), která nejenže řídí trávení, ale zřejmě do značné míry ovlivňuje i naši psychickou kondici.

ENS je systém 100 milionů vzájemně propojených nervových buněk rozprostírajících se po celé délce trávicí trubice. Jejím hlavním úkolem je získávat živiny z potravy. Kromě toho ale tento »druhý mozek« dokáže zaznamenávat, zpracovávat, a dokonce i vyvolávat emoce. Zdá se tedy, že to, co jíme, má velký vliv na to, jak se cítíme. A na druhou stranu, pokud na něco dostaneme nezkrotnou chuť, odráží to do určité míry naši psychickou (ne)pohodu.

Pryč s nezdravým jídlem
Trávicí proces, to jsou miliony chemických, u každého zcela individuálních, reakcí. Velkou roli při nich sehrávají bakterie, které vytvářejí rovnováhu nutnou ke správnému zpracování potravy. Jejich množství a konkrétní složení v těle kolísá. Pokud se dostanou do nesouladu, slábne naše imunita a jsme náchylnější k nemocem a střevním zánětům. „Střevnímu mikrobiomu škodí průmyslově zpracované potraviny, fastfood, cukry, některé léky, alkohol i kouření,“ říká výživová koučka Veronika Havlíková a dodává: „Vhodné jsou naopak obiloviny, celá zrna, ovoce, zelenina a vejce. Pokud se budeme stravovat pestře, zlepší se nejen kondice střev, ale i naše psychika.“

Spolupráce je základ
Pokud tomu, že za nás v některých momentech přemýšlí naše trávicí soustava, stále nevěříte, vzpomeňte si na nějakou vypjatou situaci. Určitě jste při ní zažili i známý pocit staženého žaludku. A za tím právě stojí ENS. Informaci, že trávení úzce souvisí s psychikou, přitom můžeme snadno využít v náš prospěch. Pokud se naučíme rozeznávat, co nám chutě na určité druhy potravin signalizují, můžeme následně s emocemi pracovat. Nejenže si tím zlepšíme náladu, zároveň ale odlehčíme i ENS, můžeme se zbavit řady trávicích obtíží, jako jsou například plynatost, průjmy či pálení žáhy, a možná také přebytečných kilogramů.

Když máte chuť na…

Tučné potraviny
Znamená to, že vás svírají obavy. Může jít o strach ze samoty, zodpovědnosti, ale třeba i ztráty zaměstnání nebo budoucnosti.

Chipsy
Jste pod tlakem a ve stresu, proto máte potřebu odreagovat se při chroupání. Stejně tak si můžete tímto způsobem vybíjet zlost.

Pikantní jídlo
Signalizuje frustraci, nespokojenost s dosavadním životem, zejména pak tím pracovním.

Sladkosti
Lízátka, bonbóny a dortíky máme odmala spojené s odměnou. Chuť na sladké proto znamená touhu po útěše a bezpečí.

Zmrzlinu a mléčné výrobky
Krémovitá konzistence pomáhá k uklidnění. Pokud toužíte zanořit lžičku do jogurtu či kelímku se zmrzlinou, jste nešťastní nebo sami se sebou nespokojení.

Čokoládu
Obsahuje látky, které způsobují závislost, ale zároveň povzbuzují. Pravděpodobně vás svírá pocit osamění a prázdnoty, cítíte se vyčerpaně. U žen chuť na čokoládu signalizuje touhu po lásce.

Ořechy
Obsahují látku pyrazin, která vyvolává slast. Pokud vás po nich honí mlsná, chybí vám elán a radost ze života.

Pečivo a těstoviny
Jste v napětí, možná se i něčeho bojíte. Zároveň máte nedostatek energie.

Více se dočtete v tištěném vydání Nedělního AHA!.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.