Přeplněné věznice, takže... POMŮŽOU NÁRAMKY! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Přeplněné věznice, takže... POMŮŽOU NÁRAMKY!

Věznice jsou v Česku přeplněné. Pomoc by právě mohly elektronické náramky.
Věznice jsou v Česku přeplněné. Pomoc by právě mohly elektronické náramky. (Foto Profimedia.cz, Ministerstvo spravedlnosti, Vězeňská služba, Enigma)

Přeplněným věznicím by se mohlo už od března 2024 ulevit. Rezort spravedlnosti podepsal minulý týden smlouvu s dodavatelem elektronických náramků a slibuje si více trestů domácího vězení.

Domácí vězení se v Česku rozdává už dnes. Loni ale dostalo tento trest jen 42 lidí. Ti jsou pod dohledem mediační a probační služby, která kontroluje, zda provinilec dodržuje soudem daná pravidla. Jenže práci úředníků by teď mohly částečně nahradit elektronické náramky. „Když soud uloží trest domácího vězení, nedojde k vytržení potrestaného z běžného života. Je pak mnohem nižší pravděpodobnost, že by opět páchal trestnou činnost,“ řekl Aha! náměstek rezortu spravedlnosti Karel Dvořák (STAN).

Až 700 kusů

Dvořák potvrdil, že v březnu příštího roku dostane první náramky automaticky zhruba 70 vězňů, kteří už trest domácího vězení mají. A další budou následovat po vynesení nových rozsudků. V jednu chvíli pak bude moct být v domácím vězení až 700 trestanců. Tolik náramků dodá a bude provozovat česká firma Forsolution. Na dobu sedmi let s ní rezort podepsal smlouvu za 93,6 milionu korun. 

Kdo ho dostane?

Dříve už elektronické náramky v Česku fungovaly, od jejich používání se však upustilo před dvěma roky po problémech s původním dodavatelem. V té době je dostávali zpravidla drobní zloději, neplatiči alimentů, lidé s mírnými drogovými přestupky či ti, kdo řídili pod vlivem. Jak ale upozorňuje rezort spravedlnosti, neskončit za mřížemi něco stojí a po porušení pravidel může provinilec stejně skončit v base.

K. Dvorák

SEDÍ 20 000 LIDÍ!

Za mříže se dostává čím dál více lidí v Česku. V současné době je jich zhruba 20 tisíc. Navíc na 100 000 obyvatel dnes připadá zhruba 180 vězňů, což je čtvrtý nejhorší výsledek v EU. Generální ředitel Vězeňské služby ČR Simon Michailidis (54) upozorňuje, že do roka kapacita věznic nemusí stačit. „Čekáme, že za rok touto dobou budeme opět v situaci, kdy kapacita pro ubytování vězněných osob nebude stačit,“ řekl letos na jaře. Podle něj navíc počet vězňů v Česku není v pořádku.

„Není normální, aby v bezpečné, vyspělé zemi bylo 180 vězňů na 100 tisíc obyvatel. Rakousko a Německo je bezpečné přibližně stejně jako Česká republika a počet vězněných je tam pod polovinou našich počtů,“ kritizoval situaci Michailidis. Podle něj jsou právě i alternativní tresty jako domácí vězení jedním z řešení problému.

Přečtěte si
Olga Redajova
28. 8. 2023 • 16:40

Každej rok se řeší jak jsou přeplněné věznice a jak je co nejdříve snížit nakonec došlo k tomu že bude podmíněné propuštění k čemu to všechno je když se nic neděje jsou to pouze samé vymyslí.
Nikdo není spokojen s tím co se děje ve věznicích.
Mnelo by se hned něco udělat a to za krádež a neplatiče alimentů propustit a uvolnit místo pro tý co čekají na nástup trestů.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.