Průzkum vědců: Češi jsou nejplešatější národ světa! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Průzkum vědců: Češi jsou nejplešatější národ světa!

Vypadávání vlasů trápí mnoho mužů.
Vypadávání vlasů trápí mnoho mužů. (Foto ASCOM)

Pokud vás trápí vypadávání vlasů, nejste sami. Alespoň v Česku určitě ne. Jak ukazuje vědecký výzkum, téměř 43 procent mužské populace u nás trpí vypadáváním vlasů... A jsme v tom ohledu první na světě!

Čísla odborníků z Vantage Hair Clinic, kliniky, která se zabývá transplantací vlasů a pomáhá pacientům z celého světa, hovoří jasně. Zkoumali mužskou populaci v celkem jednadvaceti zemích. Holou hlavu má podle zjištění vědců přesně 42,8 procenta mužské populace v tuzemsku, což pasuje Českou republiku na samotný vrchol žebříčku. Obecně lze říci, že ve většině zemí, kde je vypadávání vlasů palčivým problémem, převažuje bělošská populace. U ní je náchylnost k řídnutí vlasů silnější, než u ostatních ras. 

Na vině je DHT

Podle americké asociace pro vypadávání vlasů je z 95 procent řídnutí kštic u mužů způsobeno androgenní alopecií. Je to dědičná vlastnost, při níž jsou geny citlivé na vedlejší produkt v testosteronu, zvaný dihydrotestosteron (DHT). Vlasové folikuly citlivé na DHT se postupně zmenšují, až úplně přestanou produkovat vlasy. Testosteron se mění na DHT také v závislosti na věku, proto se stárnutím mužům s citlivostí na DHT vypadávají vlasy stále rychleji.

Složení stravy

Roli hraje také jídelníček. Některé průzkumy uvádějí, že zdravý růst vlasů je závislý na dostatku vitaminů B12 a D, biotinu, riboflavinu a železa. A protože Češi mají v oblibě tučná jídla a pivo, kde vlasům prospívajících živin moc není, zdá se, že budou plešatět i nadále...

Přečtěte si
Celebrity-chachacha
31. 12. 2023 • 11:30

Největší roli v ČR hraje 🤫🤔???

C H L A S T .

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.