Unikátní nález: Vražda stará 4000 let | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 28. dubna 2024

Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert

Unikátní nález: Vražda stará 4000 let

Jednu šipku má zemřelý bodnutou do srdce a šídlo do levého stehna.
Jednu šipku má zemřelý bodnutou do srdce a šídlo do levého stehna. (Foto Ústav archeologické památkové péče Brno, Rasmus Christiansen, Facebook, ara)

Dva dospělí a dítě (asi †3) v jednom hrobě. Nález, pocházející ze starší doby bronzové, učinili archeologové ve Vyškově na Hané. Na podobné pohřby z té doby čas od času narazí, tento je však šokoval. Jeden z nebožtíků zemřel násilnou smrtí.

K nálezu z éry tzv. únětické kultury (2300 až 1700 př. n. l.) došlo 31. července během záchranného výzkumu na stavbě nové tovární haly. Ostatky dvou dospělých a jednoho dítěte ve věku 2 až 4 roky spočívaly v asi metr hluboké obdélníkové jámě s náznakem kamenného obložení. Vzhledem k čerstvosti objevu vědci zatím stále zkoumají přesné stáří a pohlaví zemřelých. Všichni byli ve skrčené poloze na pravém boku, s hlavou k západu. „Velmi zajímavým nálezem je kamenná šipka bodnutá do srdeční oblasti prostředního jedince. Tentýž člověk měl ještě vbodnuté kostěné šídlo do levého stehna,“ popsala archeoložka Blanka Mikulková. Pohřeb tří jedinců, z nichž jeden vykazuje jasné známky násilné smrti, je podle ní mimořádný. Jedna ze stovek možných teorií by tak mohla uvažovat o vraždě člověka, jehož nejbližší rodinní příslušníci se jej poté na výraz věrnosti rozhodli následovat na onen svět. Archeologové tak řeší vraždu starou možná i 4000 let.

Milodary na věčnost

Výbavu zmíněného hrobu tvořilo také 10 keramických nádob, převážně drobnější misky a nádoby s uchem, měděná spona, měděný kroužek a spirálka. Ukládání obětin či milodarů k nebožtíkům je charakteristické právě pro pravěké pohřbívání. Tyto předměty měly zemřelé doprovázet na jejich poslední cestě a zároveň jim sloužili k posmrtnému bytí.

První slévači

Ve starší době bronzové se poprvé setkáváme se sléváním kovů. Výroba bronzu vyžadovala totiž řadu specializovaných úkonů. Ti, kteří je ovládali, mohli efektivněji hromadit jmění, což vedlo k výraznějšímu rozštěpení společnosti podle majetku a zřejmě i k válkám.

Picí obřady

V tomto období se objevují také nálezy záměrně zakopaných souborů celých keramických nádob, především pohárů a džbánků. Předpokládá se, že jde o pozůstatky tzv. picích společenských obřadů. Při nich byly rituálně konzumovány alkoholické nápoje.

Víte, že...

...únětická kultura získala své pojmenování podle pohřebiště v Úněticích poblíž Prahy? V tomto období se lidé na našem dnešním území poprvé učili zpracovávat bronz, slitinu mědi a cínu.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.