Nejstarší česká krasobruslařka: Jana z Tanvaldu dělá piruety i v 77 | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 2. května 2024

Svátek slaví Zikmund, zítra Alexej

Nejstarší česká krasobruslařka: Jana z Tanvaldu dělá piruety i v 77

Letos si Jana Přibylová vyjezdila v Oberstdorfu bronz.
Letos si Jana Přibylová vyjezdila v Oberstdorfu bronz. (Foto Aha! – Ondřej Krotil, archiv Jany Přibylové)

I přes svůj požehnaný věk předvádí na ledě výkony hodné obdivu. Jana Přibylová (77) z Tanvaldu na Jablonecku, nejstarší krasobruslařka České republiky, bez problémů strčí do kapsy o padesát let mladší kolegyně.

Rodačka z Chomutova obula poprvé brusle, když jí bylo pět let. Jak sama říká, všechno přišlo samo od sebe. „Blízko našeho domu byl zimní stadion a všichni moji kamarádi chodili každý den bruslit. Láska ke krasobruslení přišla tím pádem tak nějak přirozeně,“ vzpomíná nejstarší česká krasobruslařka. V 15 letech ale s bruslením přestala: „Šla jsem na střední školu a už nebyl čas,“ říká. Svého rozhodnutí ale nelituje. Vychovala dceru, která se pomamila a je z ní také krasobruslařka.

„Janička byla od začátku velmi talentovaná a kvůli jejímu nadání jsme se přestěhovali z Chomutova do Tanvaldu, více na sever republiky, kde jsou pro zimní sporty lepší podmínky,“ vysvětluje Jana Přibylová. Byla to právě její dcera, která svou maminku přesvědčila, aby se znovu postavila na brusle. Plán, který by pro mnohé zněl šíleně, byl však pro tehdy sedmdesátiletou Janu velkou výzvou. „Začala jsem trénovat po 55 letech v roce 2016 a už po roce jsem na své narozeniny vyhrála zlato v Oberstdorfu.“

„Tyhle brusle mi nosí štěstí,“ říká Jana.

Manžel zase vzpíral

Paní Jana by bez sportu prý nedala ani ránu. To samé tvrdí i její manžel, který byl špičkovým vzpěračem. Jejich recept na vitalitu je velmi snadný. „Vezmeme trekové hole a nejméně třikrát týdně si vyšlápneme na Tanvaldský Špičák. Převýšení je to skoro 400 metrů a dá to fakt zabrat,“ shodují se manželé.

Víte, že...

...Jana Přibylová se od roku 2017 účastnila 26 závodů a pouze dvakrát nebyla na stupních vítězů? Na svém kontě má 6x zlatou, 12x stříbrnou a 6x bronzovou medaili.

Tréninky přes webku

Běžná praxe je, že rodič trénuje své dítě, u Přibylových je tomu ale naopak. Paní Janu Přibylovou trénuje její dcera, která ve svých 50 letech také stále bruslí. Protože však žije trvale ve Španělsku, sleduje maminčiny tréninky přes webkameru. „Dokáže mě i velmi ostře pokárat,“ usmívá se její matka.



Přečtěte si
Helena K
27. 7. 2023 • 13:59

Obdivuhodné, před dámou se klaním. Ráda bych o ní více slyšela, také miluji bruslení, a také stále bruslím, ale mám brusle, které mě tlačí, nedám se, ale někdy je to utrpení. Paní Jana je opravdu sportovkyně, udržet rovnováhu, tempo, fakt smekám. To je hezké, že nás reprezentuje. O takových lidech by se mělo mluvit a nikoliv o těch polonahých herečkách a rádoby VIP s miliony plastických operací. Bravo paní Jano!!!

pravlast
27. 7. 2023 • 09:03

A proč o J.Přibylové nikdy nebyla zmínka v žádné sport TV?

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.