Ožívá hypoteční trh? Počet žádostí se trochu zvedá, propad je ale stále znatelný | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Ožívá hypoteční trh? Počet žádostí se trochu zvedá, propad je ale stále znatelný

Ožívá hypoteční trh? Počet žádostí se trochu zvedá, propad je ale stále znatelný
Ožívá hypoteční trh? Počet žádostí se trochu zvedá, propad je ale stále znatelný (dotFOX s.r.o.)

Hypotéční trh zažívá v horizontu posledních dvou let hodně krušné časy. Rostoucí úroková sazba hypoték je toho jasným důkazem. Po dlouhé době jsou tu zprávy s ožíváním trhu. Je tomu ale skutečně tak?

Přelom roku 2020 a 2021 byl pro hypotéky, potažmo žadatele o úvěry tohoto typu skutečně slastný. Úroková sazba kolem dvou procent potěšila bezpochyby každého. Pak ovšem přišla krize, kovid a zpřísnění podmínek nastolených Českou národní bankou. Úrok pomalu ale jistě začal šplhat nahoru a dnes s přehledem atakuje hranici šesti procent. Jarní měsíce se však staly takovou pomyslnou vlaštovkou z pohledu oživení trhu. Opravdu se ale hypotéka zase dostává do hledáčku lidí?

Nárůst žádostí až o 19 %

Pokud se zahledíte na vývoj hypoték v dubnu a květnu letošního roku, lze hovořit o světle na konci tunelu. Zájem o hypotéky se totiž zvýšil až o 19 % v rámci jednotlivých měsíců. Množství hypotéčních úvěrů se samozřejmě pojí i s celkovým objemem poskytnutých finančních prostředků.

  • V květnu to byly hypotéky o objemu 12,9 miliardy korun
  • Počet poskytnutých hypoték se zvýšil na 3 500
  • Úrok se bohužel lehce zvedl na 5,9 %

Takové jsou statistiky České bankovní asociace. Na první pohled jde určitě o úspěch, který těší asi i spoustu bankovních poskytovatelů. Takové mírné oživení mnohými označované jako první vlaštovka v tomto finančním segmentu.

Není všechno zlato, co se třpytí

I když se zvýšil počet žádostí a hypotéční půjčka se opět stala pomyslným tahákem, jistě to z pohledu statistik není návrat do minulosti. A s největší pravděpodobností tomu tak nebude ani v budoucnu. Dokazuje to vyjádření České národní banky, která se nechala slyšet, že výraznější pokles úrokových sazeb hypoték se neočekává.

Pojďme se ale vrátit k oné zmínce o pomyslném oživení trhu z května tohoto roku. To je do jisté míry pravdivé. Na druhou stranu, meziroční statistiky hovoří trochu jinak. Jde o čtyřicetiprocentní pokles oproti loňskému květnu. Vypovídající je počet žádostí v měsíci květnu při porovnání dvou let nazpět.

  • Květen 2023 – 3 500 žádostí
  • Květen 2022 – 6 000 žádostí
  • Květen 2021 – 9 500 žádostí

Takže ano, můžeme hovořit o určitém nárůstu vůči letošnímu dubnu, z globálního hlediska jde však o propad. Ostatně, není žádným tajemstvím, že aktuální úroková sazba je v podstatě jednou z nejvyšších za posledních dvacet let.

Nebojte se srovnat sazby hypoték

Pokud se chcete stát nedílnou součástí tohoto drobného oživení trhu a máte v plánu financovat vlastní nemovitost prostřednictvím hypotéčního úvěru, máme pro vás tip. Zkuste si srovnat sazby hypoték. I když rozdíly mezi jednotlivými bankovními institucemi nemusí být markantní, i drobný pokles úroku se pozitivním způsobem promítne do budoucí měsíční splátky. Využijte k tomu srovnávacích portálů.

  • Všechny nabídky na jednom místě
  • Aktualizované úroky
  • Dostupnost online

Právě s pomocí důkladného porovnání se dopracujete k tomu nejvýhodnějšímu řešení na trhu. A i to může být přes nepříznivé hypotéční podmínky zajímavé.

Hypotéční kalkulačka mnohé prozradí

Budoucí výhledy hypoték nejsou zrovna růžové. I když bude docházet k těmto drobným výkyvům nahoru a dolu, vše zůstane v delším horizontu pravděpodobně stále při starém. O to více se snažte využít k prospěchu svému dostupných a bezplatných nástrojů pro nalezení výhodné hypotéky. Typickým příkladem je hypoteční kalkulačka.

Ta vám hned na první pohled prozradí, kolik přibližně budete splácet po zadání požadované sumy a délky splatnosti. Sami si pak můžete udělat představu o tom, zda je pro vás současná podoba hypotéčního úvěru snesitelnou a udržitelnou záležitostí.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.