Kovodělník si splnil sen: Vytiskl si motorku! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 28. dubna 2024

Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert

Kovodělník si splnil sen: Vytiskl si motorku!

 (Voxeljet)

Příběh Markuse Pohla, obyčejného kovodělníka z malého města Straubing, který si nedávno splnil svůj sen díky pokročilé 3D tiskárně, je příběhem o tom, jak si splnit sen, i když cesta je složitá a zdlouhavá. Pohl, který má velkou vášeň pro motocykly, se rozhodl vytisknout si vlastní motorku Münch 4 TTS, známou též jako Münch Mammut, která je již považována za legendu mezi motocyklovými nadšenci.

Motorka Münch 4 TTS je vzácný kousek, který si mnoho lidí nemůže dovolit. Jde o jeden z nejvzácnějších a nejdražších motocyklů na světě. Těchto motorek byl vyroben omezený počet a jejich pořízení je pro většinu lidí nedosažitelné. Ale to se nevztahuje na Pohla, který se rozhodl, že si motorku „vyrobí“ sám. Markus Pohl je samouk a zanícený technologický nadšenec pro 3D tisk. Celou motorku rozebral na díly a pomocí 3D skeneru musel digitalizovat 400 dílů. 3D tiskárna Voxeljet, která je schopna tisknout velmi složité a detailní formy pro následné odlévání kovových dílů, mu vytiskla komponenty pro výrobu vlastní Münch 4 TTS! Celý proces trval 12 měsíců.

Pohl nejdříve strávil několik měsíců studiem designu motorky a přizpůsobením jejích součástí pro 3D tisk. Poté, co měl hotový kompletní digitální model, začal proces tisku. 3D tiskárna Voxeljet využívá speciální technologii, která umožňuje tisknout předměty ve velkém měřítku a s vysokou přesností. Současně jsou vytištěné formy vhodné pro odlévání buď do písku, nebo metodou ztraceného lití. Obě tyto metody využil při výrobě dílů motorky. Pohl pečlivě sledoval každý krok procesu a věnoval se detailům.

Po několika týdnech intenzivní práce byl konečně hotov. Markus Pohl měl ve svých rukou vlastní motorku Münch 4 TTS, kdy 3D tisk hrál velkou roli. Byl to okamžik, který mu přinesl velkou radost a hrdost. Jeho výtvor nejenže vypadal nádherně, ale byl také plně funkční.

Jeho příběh inspiroval mnoho lidí, kteří se začali zajímat o 3D tisk a jeho nekonečné možnosti. Markus Pohl je důkazem toho, že se s odhodláním a inovativním myšlením se mohou splnit i ty nejnemožnější sny. Jeho příběh je inspirací pro všechny, kteří sní o realizaci svých vášní a nebojí se jít neznámými cestami. Pohl dokázal, že i obyčejný dělník může udělat neobyčejné věci a změnit svět kolem sebe.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.